Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Ciobanul si mielul, vanatorul si pasarile, catelul si pisica, melcul, lupul - activitati si jocuti educative pentru copii





CIOBANUL Sl MIELUL
Copiii sunt asezati pe scaunele. Unul ales de educatoare este „ciobanul". El se adreseaza unui copil astfel: „Ai vazut mielul meu?" Acesta raspunde: „Nu, cum era imbracat?" Ciobanul incepe sa descrie imbracamintea unui copil. Cel descris, indata ce se recunoaste, porneste in alergare in jurul scaunelelor, fiind „mielul", urmarit de „cioban" pana ce izbuteste sa se aseze din nou pe scaunel. Daca „ciobanul" il prinde, se inverseaza rolurile intre ei.
VARIANTA
Acelasi joc se poate desfasura pe teren. Copiii stau in formatie de cerc, iar „ciobanul" in afara cercului. Acela care se recunoaste in descrierea „ciobanului" alearga in jurul cercului urmarit de „cioban" pana ajunge la locul sau.

PASARELELE IN CUIB
Copiii sunt asezati in formatie de cerc, in grupe de cite 3. In fiecare grup, 2 copii stau fata in fata, tinindu-se de miini, formind ,,cuibul", iar al treilea, care este „pasarica", sta in cuib, intre bratele lor. In mijlocul cercului sta un copil care este ,.pasarica fara cuib".
La inceperea jocului, educatoarea striga : „Pasarelele zboara!". Atunci copiii, care sunt „pasarelele", imitind zborul lor, alearga prin mijlocul terenului si isi schimba cuiburile intre ele. „Pasarica" fara cuib incearca sa ocupe si ea un loc. Daca reuseste ramine o alta „pasarica" fara cuib, trece in mijlocul cercului si jocul continua.

VANATORUL Sl PASAREA IN CUIB
Copiii sunt asezati in formatie de cerc, cite doi, fata-n fata, tinindu-se de miini si reprezinta „cuibul". In fiecare cuib sta ci'te un ooipil, o „pasare". Educatoarea plaseaza in centrul cercului un copil, oare este „vanatorul". La comanda educatoarei de incepere a . jocului „vinatorul" alearga sa prinda „pasarea". Pentru a se salva, aceasta intra intr-un cuib. „Pasarea" care a fost in cuib este obligata sa plece. „Vinatorul" alearga in continuare dupa aceasta, care are voie sa intre si ea in alt „cuib" si astfel continua. Daca „vinatorul" prinde pasarea fara cuib, rolurile se inverseaza intre ei. Daca insa pasarile nu pot fi prinse, educatoarea trebuie sa aleaga alt „vinator" pentru a nu-l obosi pe acesta. Dupa ce au alergat toate pasarile, se schimba rolurile intre copii si jocul reincepe.

VANATORUL, VRABIA Sl ALBINA
Copiii sunt asezati in formatie de cerc. Dintre ei se aleg 3 : primul este „vinatorul", al doilea „vrabia" si al treilea „albina".
La comanda educatoarei „vinatorul" alearga dupa „vrabie", cautind s-o prinda, „vrabia" alearga dupa „albina" sa o manince, iar „albina" dupa „vinator" sa-l intepe. Astfel, „vinatorul" se fereste de „albina", albina de „vrabie" si „vrabia" de „vinator".
Jocul continua pana cand unul este prins. In locul acestuia se alege alt copil si jocul continua.

PASARILE CALATOARE
Toti copiii sunt organizati pe perechi, unul in fata celuilalt, dispusi in formatie de cerc. Cei din interiorul cercului stau cu picioarele incrucisate, acestia reprezinta „cuibul", ceilalti „pasarile".

Educatoarea alege 1—3 copii pe oare ii asaza in centrul cercului si reprezinta „pasarile fara cuib". La comanda educatoarei : „Pasarile zboara!" copiii alearga in toate directiile, imitind zborul pasarilor. La comanda urmatoare : „Pasarile in cuib !" fiecare cauta sa se aseze in dreptul unui cuib, raminind alte „pasari" fara „cuib". Jucatorii ramasi fara pereche trec in centrul cercului si jocul continua.

CATELUL Sl PISICUTA
Acelasi joc ca cel descris anterior, cu urmatoarea deosebire • catelusul" trebuie sa prinda sau sa atinga „pisicuta care pentru a scapa de urmarire striga o pereche de copii, care departeaza picioarele pentru a putea patrunde „pisicuta ca sa nu fie prinsa de „catel". Ultimul copil apropie picioarele, „pisicuta" se ridica si se asaza in picioare m fata lui, iar copilul din fata devine „pisicuta". In cazul in care „catelusul" prinde „pisicuta" isi schimba rolurile intre ei.

MELCUL
Efectivul grupei este impartit in cinci echipe, egale ca numar, asezate in forma de raze. Toti jucatorii stau asezat incrucisat. Inaintea fiecarei echipe se marcheaza cite un semn pe sol. Primul din fiecare echipa tine cite un saculet ou nisip in mina. La comanda educatoarei, acestia pornesc in alergare spre dreapta, de jur imprejurul razelor stelei, pana cand ajung la locurile initiale unde transmit saculetele urmatorilor si se asaza in aceeasi pozitie imtiala._ Urmatorii continua jocul, alergind pe acelasi traseu. Cistiga echipa care termina prima.

LUPUL
Efectivul grupei esite impartit in mai multe eohiipe, egale oa numar, dispuse in forma de raze (fig. 45). Educatoarea atinge ultimul copil al unei raze, acesta transmite semnalul celui din fata s.a.m.d., pana ajunge la primul. Acesta striga : „Lupul", apoi alearga sipre dreapta, prin exteriorul razelor, urmat de toti coechipierii, care se iau la intrecere pentru ocuparea primului loc. Primul soisit devine cap de sir, iar ceilalti, in ordinea sosirii, refac raza pe acelasi loc.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact