Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

jocuri si activitati distratctive pentru copii de pana la 5 ani - >COPILUL DE LA 4 LA 5 ANI


Dupa echilibrul castigat la varsta de trei ani, copilul intra din nou intr-o perioada de turbulenta. La patru ani, copilul este cel mai adesea voios, dar autoritar si expansiv. El are nevoie de fermitate, de crearea unor obiceiuri si de o stare de siguranta.
Pentru ca deja merge bine, in al cincilea an al sau, copilul are mare nevoie sa-si consume energia: fuge, sare peste tot, topaie in permanenta. Niciodata obosit, dar adesea obositor! Un mai bun control al propriilor maini ii permite copilului sa foloseasca foarte bine foarfeca si sa deseneze intr-un mod mult mai exact: se poate recunoaste silueta desenata a unui om, caci acum are membre, par etc. c8g166ch52rpg
Si activitatea mentala a copilului este debordanta. El este capabil sa-si retina numele, adresa, iar unii dintre copii retin chiar si numarul de telefon. Propria sa conceptie cu privire la notiunea de timp se imbunatateste. Stie sa vorbeasca despre diferitele momente ale zilei si cunoaste, in linii mari, modul lor de derulare. Isi regaseste propriile activitati in cadrul zilelor saptamanii. Este momentul sa i se atraga atentia cu privire la derularea diferitelor momente care au loc in cursul unui an: desfasurarea lunilor, una dupa cealalta, inlantuirea anotimpurilor, cum pot fi ele identificate, sosirea marilor evenimente (aniversari, Craciun etc).
Daca notiunea de viitor incepe sa aiba un sens (este asteptata sosirea unor evenimente precise si se taie pe un calendar zilele care mai sunt pana atunci), intelegerea notiunii de trecut si inregistrarea lui in timp raman inca foarte dificile. Cu toate acestea, amintirile par sa se organizeze si memoria isi contureaza treptat caracteristicile.
Organizarea spatiala nu ramane in urma fata de organizarea temporala. Copilul incepe sa se orienteze in mediul sau inconjurator. Stie care este drumul spre gradinita sau brutarie. Stie unde sa se opreasca atunci cand trebuie sa treaca strada. Cunoasterea mainii drepte si a celei stangi il ajuta sa se orienteze mai bine.
La aceasta varsta, copilul va dezvolta si isi va fixa ceea ce a asimilat pana acum, dar cu competente imaginative intr-adevar uimitoare. Este in continuare foarte creativ, numai sa aiba la indemana material care sa-i permita sa dea o forma dorintelor sale: creioane, acuarele, plastilina, diferite ustensile, margele pentru insirat, reviste pentru decupat, marionete, panza ca sa se deghizeze etc. Pleaca de la un proiect, incepe o lucrare, isi schimba parerea pe parcurs, realizeaza un alt lucru. Foarte mandru de propriile realizari, are nevoie sa fie atat incurajat, cat si admirat de cei apropiati.
Inventiile sale nu sunt numai manuale. Copilul are multe idei, isi povesteste istorioare, dar nu face totdeauna foarte bine distinctie intre real si imaginar. Ca sa-l ajutati sa-si dezvolte imaginatia, puteti sa-i puneti intrebari de genul: "Ce-ar spune pisica daca ar sti sa vorbeasca?" sau "Cu ce seamana acest nor care trece pe cer?" O buna modalitate de a sti la ce se gandeste atunci cand pune o intrebare care incepe cu "de ce" consta, inainte de a-i raspunde, in a- i intoarce intrebarea: "Dar tu ce crezi? Ai vreo idee?"h sfarsit, creativitatea sa se mai poate dezvolta si pe plan fizic. Copilul de patru ani are simtul ritmului, ii place sa danseze si sa se miste. De ce nu i-ati cere sa inventeze dansul ursului, dansul robotului sau zborul libelulei?Imaginatia nu este singura dimensiune care trebuie sa se dezvolte la copilul de patru ani, importanta fiind si dezvoltarea gandirii logice. In cursul acestui an, copilul poate numara pana la zece, cincisprezece, chiar pana la douazeci, daca il invatati. Poate sa enumere aproximativ trei obiecte. Este capabil sa compare: mai mare, mai putin cald, mai repede, la fel de greu; aceasta ii permite comparatii si clasamente. Datorita acestui fapt, va putea aranja unele obiecte dupa un anumit criteriu: de exemplu, va putea sa aranjeze niste baloane, de la cel mai mare la cel mai mic.
Foarte vorbaret si volubil, copilul de patru ani are un vocabular larg, imbogatit cu adverbe, cu noi forme verbale, cu verbe de actiune. Intreaba adesea sensul cuvintelor pe care nu le cunoaste si este important sa i se spuna atat cuvinte noi, cat si semnificatia lor. Este de asemenea varsta la care este bine sa se insiste asupra sensului unor cuvinte cum ar fi: in fata, in spate, intre, in mijloc, intr-o parte, aproape, deasupra, dedesubt, pe, mai mult decat, mai putin decat, tot atat cat, cel mai mult, cel mai putin etc.
Plin de umor, copilului ii plac jocurile de cuvinte, absurdul, non-sensul. Jocul poate consta in a spune o prostie cat mai mare. El descopera intelesul ascuns si asta il amuza mult. Dar nu tot atat cat il amuza cuvintele sale, propriile inventii verbale si exagerari. Daca parintii sai intra in joc in loc sa se supere din cauza limbajului sau, copilul se va bucura si isi va imbogati vocabularul.Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact