Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

chestiuni diverse legate de copilul si educarea lui. Ce trebuie sa stii ca si parinte? - >CE VREI SA TE FACI, CAND VEI FI MARE?


Copiii mici daca sunt intrebati de cunoscuti, de prieteni de familie "Ce vrei sa te faci, cand vei fi mare ?" din raspunsurile lor se desprinde ideea ca vor sa semene cu cei pe care-i cunosc, sa-i imite pe cei mari : mecanic de tren, inginer, doctor, aviator, constructor. Daca cineva incearca sa le ceara sa motiveze "optiunea", ,ereu ar reusi sa obtina alt raspuns in afara de invariabilul "de-aia !" sau "asa".
Coniii de varsta prescolara, ca si cei de virsta scolara mica, manifesta un interes deosebit fata de unele meserii, de cele mai multe ori optiunea lor se datoreaza dorintei de a semana cu cei mari. Acest fapt se reflecta in jocurile lor in care reproduc forme de munca specific anumitor profesii exercitate de adulti, care au devenit pentru ei model de viata, de comportare, de munca. Pe masura ce copilul creste, el dobandeste cunostinte noi legate de diferite aspecte ale muncii si continutul acesteia.
Tinand seamaa de interesul copiluluii de a realiza ceva util, este bine ca parintii sa le trezeasca, sa le formeze si sa le dezvolte interesul pentru munca. In primul stadiu, parintii pot sa-i familiarizeze cu unele deprinderi de autoservire, cu unele mici treburi gospodaresti. La aceasta varsta deprinderile de munca se realizeaza prin diferite ferme de joc, iar continutul, modul de indrumare este adaptat particularitatilor de varsta. r3h547rv91gkj
Trecand, treptat, de la forme simple de munca la activitati mai complexe, parintii si educatoarele le cultiva copiilor, de timpuriu, o atitudine pozitiva fata de munca si pot contribui la formarea unor deprinderi, cum sunt: constiinciozitatea, seriozitatea, punctualitatea, disciplina.
Copiii pot fi antrenati in jocuri cu caracter de munca : "De-a gospodina", "De-a gradinarii", "De-a mecanizatorii", "De-a doctorii". "De-a ingerii" etc, sau in alte forme de activitate practica : activitati manuale, jocuri de constructii etc. Cu acest prilej ei sunt familiarizati cu unele elemennte de munca. Isi pot forma si dezvolta indemanarea si gandirea tehnica. Realizarea unor lucrari utile, pe care le folosesc in jocurile sau activitatile lor, le stimuleaza interesul fata de munca, ambitia si creativitatea.
Asadar, prin toate activitatile in care se ofera copiilor posibilitatea sa efectueze o munca practica este necesar sa se urmareasca trezirea interesului pentru utilitatea ei, pentru valoarea produsului realizat.
Pe masura ce copiii cresc, preferintele lor se bazeaza pe fapte concrete, pe cunostinte noi, pe baza experientei dobandite in gradinita si in scoala despre diverse activitati practice. Preferintele incep sa se contureze in functie de aspiratii si de posibilitati. Pentru aceasta, parintii trebuie sa stimuleze interesul copilului pentru o anumita munca, dorinta acestuia de a realiza o activitate utila.
Modalitatile folosite de parinti, pentru a-i deprinde pe copii cu unele elemente de munca, sunt aceleasi ca la formarea oricarei deprinderi. Iata un exemplu :

Ionel este elev in clasa a IV-a. El vrea sa ajunga tamplar ca tatal sau. De aceea, cum vine de la scoala isi face temele, fara indemnuri si rugaminti - pentru a avea timp sa-l urmeze pe tatal sau la lucru.
Cu rabdare si interes, ca fiul sau sa prinda gustul muncii si cu dorinta ca baiatul sa-si petreaca timpul liber in mod placut, tatal l-a pus sa realizeze unele operatii simple, pe masura puterii sale : sa smirgheliasca o suprafata, sa incerce de a da la ranciea o scandura, sa taie cu bomfaierul etc. toate sub supravegherea tatalui sau.
Tatal il indeamna sa plece la joaca, insa, copilul nici nu vrea sa auda. Staruie sa mai ramana.
- Stii, tata, tot asa faceam si la gradinita, la activitatile manuale, numai ca mesele si scaunele pe care le confectionam erau jucarii pentru papusi. Eu eram printre primii copii care terminam ce aveam de facut. Doamna educatoare ma lauda, si de multe ori imi zicea : "Ionel, tu tamplar ai sa te faci. Lucrezi foarte frumos !". De aceea, acum cand nu ma mai joc "de-a munca", vreau sa fac mai mult si mai bine.

Pe masura ce experienta copilului se imbogateste si cantitatea de informatii se mareste, se contureaza interesele. De aici si necesitatea ca parintii sa nu scape acest moment important pentru ca munca sa fie orientata spre un scop educativ. Conlucrarea permanenta si sistematica cu copilul in toate problemele educative, inclusiv in formarea deprinderilor de munca, pentru lucrul bine facut si la timp, lauda este de cea mai mare importanta.

Este bine ca parintii sa se apropie cat mai mult de copil ; sa-i indrume continuu evolutia, sa-i intuiasca interesele si inclinatiile, sa-l ajute sa se autocunoasca. Aspiratiile si dorintele trebuie raportate la cerintele realitatii. Ajutorul dat sa fie permanent, dar este necesara o buna cunoastere a copilului.
Dragostea pentru munca se trezeste si se formeaza in familie, o data cu micile treburi gospodaresti in care este antrenat in prima copilarie. Daca nu este indrumat de mic catre o activitate practica, mai tarziu, adolescentul va bajbai in cautari si tatonari, iar in ultima instanta va alege la intamplare o meserie pe care nu o va face cu placere.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact