Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

chestiuni diverse legate de copilul si educarea lui. Ce trebuie sa stii ca si parinte? - >ACUM, DU-LE LA LOC!


n7k9910nt74bjb
Lectura trezeste in sufletul copiilor sentimente de dragoste fata de parinti, prieteni, fata de tara si frumusetile ei, incredere in om si in puterea lui morala, admiratie fata de eroii pozitivi si de respingere fata de cei negativi. Cu sensibilitatea lor deosebita, copiii participa afectiv la bucuriile si necazurile personajelor din cartile citite acestora, cum se va desprinde din randurile de mai jos :

Anca, o fetita de 3 ani, a primit in dar o carte cu poezii, de Flena Farago. Pentru varsta ei, poeziile erau grele, temele insa accesibile, le asculta cu atentie si interes. Poezia "Catelusul schiop" a impresionat-o in mod deosebit incat, aproape in fiecare zi, aducea mamei cartea deschisa la pagina respectiva, si-i cerea sa-i reciteasca poezia.
Fetita stia cate unul-doua versuri din fiecare poezie, dar din poezia "Catelusul schiop" invatase o strofa.
- De ce nu are catelusul picior ? De ce rad copiii de el ?_ De ce nu se supara ? erau intrebarile repetate dupa fiecare lectura.
Intr-o zi, ea a cerut mamei sa-i mai cumpere inca o carte. -  De ce mai vrei una ? ii zise mama mirata.

-  Vreau una ! Si inca una ! Si mai vreau !

-  Bine, am sa-ti cumpar doua.
Bucuria fetitei a fost deosebit de mare, desi avea foarte multe carti cu imagini de colorat, cu desene, cu poezii si povestiri. Avea si foarte multe jocuri si jucarii, papusi.
De ce-si dorea ea doua carti, chiar mai multe ? ! se intreba nedumerita mama ei...

Parintii i-au cumparat exemplarele promise. Fetita le-a rasfoit cu deosebit interes, privind indelung imaginea cu Catelusul schiop. Dupa aceea, fetita a desenat cu un creion colorat, pe fiecare exem­plar, piciorul care-i lipsea catelusului "schiop", dupa care si-a ima­ginat urmatorul dialog :


-  Poti sa mergi, acum ! ?


-  Nu prea...


-  Am sa te leg cu o batista. Asa face mama cand ma intep cu trandafiri. Mie imi trece repede. Ma joc cu copiii si uit. Tu cu cine te joci?


-  Cu mine ? Bravo !
- De ce plangi ? Te doare piciorul ? si incepe si ea sa planga.
Auzind-o vorbind singura, mama a deschis incet usa si, a ra­mas in prag impresionata de sensibilitatea fetitei.
Liniile tremurate, trasate drept picior, erau mai mult decat sentimentele pe care si le trada prin lacrimi. Cele trei carti erau deschise la aceeasi imagine, iar fetita le privea cu ochii scaldati in lacrimi.

-  Ce s-a intamplat, Ancuta ? o intreba mama.

-  Nu vezi ? "ca-lu-tu-su" are... si lacrimile-i scaldau obrajii.

-  Ce are ? Cine ?


-  Catelusul are... si cu degetele arata piciorul. L-am desenat eu.Acum du-le la loc !

-  Unde sa le duc ? o intreba mama nedumerita.

-  Acolo...


-  Unde acolo ?...


-  De unde le-ai cumparat !

-  De ce ? Nu le mai vrei ?


-  Ba vreau. Acum are picior. Sa vada si alti copii...

Iata cat de puternic pot influenta imaginile si textul unei carti starea psihica a unui copil si ce sentimente pot trezi in sufletul lui.

Asadar, cartea bine aleasa contribuie la formarea si dezvoltarea trasaturilor pozitive de caracter de comportare civilizata. Aceasta depinde, in mare masura, de primii educatori ai copilului - parintii - educatoarele - invatatorii.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact