Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din transport - Stiati ca? - Cum se numeste inventatorul autobuzului?

In 1821, Julius Griffith a inventat primul autobuz cu aburi; astfel s-a nascut primul serviciu de transport in comun englez. In 1825, Gurney Goldsworth a proiectat un autobuz cu aburi cu o capacitate 15 persoane si dotat cu 5 roti: a cincea, numita directoare, se gasea in mijlocul vehiculului.

Acest model nu a avut mult succes din cauza puterii slabe a motorului. Insa in 1827, Walter Hancock a rezolvat acest inconvenient si a instituit servicii de linie care functionau fara probleme pana in 1839. Acest sistem de transport facea ca trenurile si trasurile sa aiba mai putini clienti, fapt pentru care, societatea feroviara si vizitiii se straduiau sa excluda autobuzele din circuit, pentru a inlatura concurenta.

Atunci cand a avut loc un accident mortal, acestia din urma au reusit sa obtina legi care interziceau circulatia autobuzelor. Numai in 1897, odata cu aparitia primului autobuz dotat cu motor cu explozie, acest mijloc de transport in comun s-a intors in trafic.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact