Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din transport - Stiati ca? - Cine erau fratii Montgolfier?

Joseph-Michel si Jacques-Etienne Montgolfier erau fii unui fabricant de hartie francez.

Dupa ce si-au asumat conducerea afacerii tatalui lor, ei s-au dedicat experimentarii inventiilor lor. Iubitori ai zborului, au schitat si au realizat primele baloane aerostatice cu aer cald, mongolfierele. Primele experimente s-au desfasurat in spatii inchise. In 4 iunie 1783 s-a inaltat primul balon pe cerul din Annonay, in apropiere de Lyon, I zburand pentru 17 minute si parcurgind o distanta de 2 kilometri. In 19 septembrie 1783, dupa ce au facut ultimele modificari, fratii Montgolfier i-au invitat la bord pe primii calatori: o oaie, un cocos si o rata. Cele trei animale au supravietuit plimbarii aeriene de 8 minute (numai cocosul si-a rupt o aripa, dar numai din cauza problemelor de convietuire!) si au trecut la inaugurarea zborurilor cu oameni.

La spectacol au asistat regele Ludovic al XVI-lea si sotia sa, regina Maria Antoanetta. In 21 noiembrie 1783, din castelul de la Muette din Bois de Boulogne, un mare parc din apropierea Parisului, s-a inaltat in zbor prima mongolfiera condusa de oameni, fizicianul Jean Francois Pilatre de Rozier si marchizul d'Arlandes. S-au inaltat de la pamant la 1.000 de metri, pentru 25 de minute, parcurgand opt kilometri la bordul unui balon aerostatic inalt de 20,7 metri, cu diametrul de 13,6 metri. Datorita inventiei lor, fratii Montgolfier au devenit foarte cunoscuti si au fost alesi membri ai Academie des Sciences, iar regele Ludovic al XVT-lea i-a facut nobili.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact