Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din transport - Stiati ca? - Cand a fost construit primul submersibil?

Americanul David Bushnell a realizat in 1775 primul submersibil, pe care l-a numit Turtle, din cauza formei sale. Acesta a fost inaugurat in noaptea de 7 iunie 1776 in portul din New York, tocmai unde se afla Statuia Libertatii.

Turtle se misca cu ajutorul a doua elice manevrate de un singur om si a fost utilizata de flota americana in 1776, in timpul primului razboi de Independenta impotriva navelor din flota britanica Eagle. In 1800, un alt american, Robert Fulton, a construit submarinul Nautilus, compus dintr-o coca de lemn de forma cilindrica acoperita cu arama, lung de 6 metri si lat de 1,8 metri, capabil sa gazduiasca pana la opt oameni. Putea sa ramana scufundat timp de opt ore si se misca datorita fortei bratelor robuste. Nautilus era echipat cu o busola, un barometru si o turela.

Spre sfarsitul secolului al XlX-lea, submersibilele cu motoare diesel si electrice le-au inlocuit pe cele manuale. In timpul celor doua razboaie mondiale au devenit arme secrete ale fiecarui stat: astfel, razboaiele s-au extins si sub nivelul marii. In anii 1940-l945, submersibilele s-au transformat in submarine, capabile sa stea tot timpul sub apa, gratie unui schnorkel, o butelie de aer care garanteaza refurnizarea oxigenului.

Progresul continuu si experimentarea noilor forme de energie au condus Statele Unite spre construirea in 1955 a primului submarin cu propulsie nucleara. Si acesta se numeste Nautilus: alimentat de un reactor nuclear, putea sa se scufunde la mii de kilometri adancime si a fost primul submarin care a navigat sub ghetarii de la Polul Nord.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact