Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cum functioneaza termometrul?

Termometrul functioneaza in functie de relatia ce intervine intre volumul unui lichid si temperatura acestuia pentru a stabili temperatura unui corp oarecare.

Termometrul care este folosit pentru a masura febra este format de un bulb de forma sferica ce contine un lichid (mercurul de culoare argintie) si de un tub subtire si gradat.

Atunci cand se masoara temperatura, mercurul continut in bulb absoarbe caldura corpului bolnavului si se dilata, extinzandu-se de-a lungul tubului gradat. Liniile trasate de-a lungul tubului ne permit sa determinam temperatura corpului, citind numarul corespunzator nivelului atins de mercur. Pentru a face mercurul sa coboare in bulb, trebuie sa agitam termometrul energic. Primul termometru medical a fost realizat in 1616 de catre medicul italian Santorio Santorio.

Stiati ca...
Primul care a inventat un aparat de aer conditionat a fost americanul Willis H. Carrier, care in 1902 a inventat o masina capabila sa aspire aerul si sa-l raceasca, facandu-l sa treaca printr-un circuit racit de apa, pentru a-l elibera afara mai tarziu.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact