Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - COMBUSTIBILII VEGETALI AI VIITORULUI

Nu numai plantele fosile (care stau la temelia carbunilor de pamant si petrolului) sunt materii prime energetice.
Criza mondiala de combustibili din ultimele doua decenii a determinat inceperea unor febrile cercetari pentru descoperirea plantelor energetice capabile sa produca combustibil lichid.

Melvin Calvin, laureat al premiului No-bel, a stabilit, inca din anul 1973, ca unele specii de laptele-cainelui (Euphorbia tiri-culli, E. lathyris, E. maracias, E abyssinica) sunt adevarate „uzine vii", din latexul (laptele) speciei putandu-se obtine, printr-un procedeu de cracare catalitica, o gama larga de produse industriale si, in primul rand, benzina. Se estimeaza ca randamentul dat de E. lathyris si E. tiriculli oscileaza intre 3 si-l5 barili petrol pe an la hectar. Prin imbunatatirea mediului de cultura, prin imbunatatirea unor genotipuri cu randament mai mare, laptele-cainelui poate produce pana la 75 barili/hectar, la un pret de 20 de dolari barilul, deci cu 25-30% mai ieftin decat pretul oficial actual al petrolului pe piata mondiala.
Din alge se extrage, de asemenea, un combustibil lichid. Se considera ca o cultura intensiva de alge este usor de realizat, este ieftina si ar putea mari „depozitul" de combustibil lichid.
Si vestita zambila de apa {Eicchomia), folosita in S.U.A. pentru epurarea apelor, a inceput sa fie exploatata si ca planta energetica. Astfel, in California, din Eicchomia se scot 300 tone substanta uscata la un hectar pe an, ceea ce reprezinta echivalentul energetic a 120 de tone de petrol. (Fig. 27)

Chiar si plantele oleaginoase incep sa fie utilizate ca plante bioenergetice. In A-frica de Sud, uleiul de floarea-soarelui este utilizat, deocamdata, la motoarele Diesel-industriale. Se apreciaza chiar ca, daca s-ar spori cu 1/10 terenul cultivat la ora actuala cu floarea-soarelui pe intreaga planeta, s-ar putea asigura, la nivelul oricarei tari, cantitatea de carburant necesara tractoarelor.
Se stie ca alcoolul {metanolul) este folosit si ca substanta energetica si ca el este produs prin fermentare, de obicei, din cartof, porumb, sfecla de zahar, sorg, manioc, trestie de zahar. Aceste plante au o deosebita valoare alimentara, folosirea lor pentru fabricarea spirtului fiind astfel limitata. S-a descoperit insa, nu de multa vreme, ca plante fara valoare alimentara, precum dalia si napul (topinamburul), sunt pretioase specii alcooligene. Ultima planta, in special, este o excelenta sursa de alcool si se estimeaza ca 75 000 ha de topinanv bur, cultivat in conditiile climatice si de sol asemanatoare celor de la noi din tara, pot produce 340 000 tone de etanol.Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact