Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cine a inventat morile de vant?

Primele mori de vant despre care ne vorbesc documentele istorice au fost construite in secolul al Vll-lea d.C. In Persia (Iranul de astazi). Erau dotate cu palete de rogojina incrucisate care, impinse de vant,invarteau roata la care erau fixate. O jumatate de roata trebuia acoperita cu un zid pentru a evita ca o parte din palete, in timpul rotatiei, sa se afle impotriva vantului oprind miscarea rotii. Aceste mori erau folosite pentru macinarea cerealelor si pentru activarea pompelor care ridicau din puturi apa necesara pentru irigarea campurilor. Aveau totusi inconvenienta de a functiona numai cand vantul sufla exact din directia cuvenita. In Europa, morile au inceput sa fie folosite numai in secolul al Xll-lea.

Exista un document al pontifului din 1105 care mentioneza autorizarea pentru construirea morilor de vant in diocezele franceze Evreux, Coutances si Bayeux. Fata de „stramosii" persani, morile europene erau mai complexe si de dimensiuni mai mari, cu palete groase legate de o roata verticala. In acest fel, vantul sufla continuu spre palete, garantand un randament mai ridicat al morii. In decursul Evului Mediu, morile aveau mai multe utilitati, nu numai agricole: in afara de macinatul cerealelor, ele serveau la stoarcerea uleiului, macinarea sarii, actionarea ferastraului si multe altele.

Stiati ca...
Intre secolele XVII si XVIII in Tarile de Jos, unde cea mai mare parte a teritoriului se afla sub nivelul marii, au fost construite sute de mori de vant cu functia de a macina cerealele, dar si de a actiona pompele care serveau pentru drenarea apei de pe teren.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact