Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cine a inventat microscopul?

Inventarea microscpoului (din greaca mieros, mic si scopeo, a observa) dateaza din primele experimente asupra lentilelor desfasurate in 1590 de catre doi fabricanti de ochelari olandezi, Hans si Zacharias Jansen.

Cei doi au fabricat primul microscop optic, numit microscop compus, pentru ca era format din doua lentile: obiectivul, care producea imaginea marita a obiectului, si ocularul, care marea ulterior acea imagine, pana la de 30 de ori. Comerciantul si naturalistul olandez Anthony van Leeuwenhoeck (1632-l723) a perfectionat acest instrument, construind un microscop optic simplu (adica format dintr-o singura lentila), facand posibila marirea imaginii cu pana la de 300 de ori.

Fara a avea o pregatire stiintifica, acesta a descoperit, observandu-le la miscroscop, globulele rosii ale sangelui, spermatozoizii si protozoarele, organismele unicelulare.

Stiati ca...
Lentilele utilizate de Hans si Zacharias Jansen au fost inventate cu cel putin 300 de ani inainte, deja in epoca romana si medievala se foloseau lentilele in scopuri comerciale si oftalmologice, dar nimanui inainte de Jansen nu i-a venit idea de a le combina. Inventarea microscopului este legata de numele italianului Francesco Fontana, care a realizat in acelasi timp o opera asemanatoare cu a celor doi olandezi.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact