Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cine a denumit planetele?

Denumirile planetelor au fost alese de astronomii greci care, de secole, efectuau cercetari aprofundate ale sistemului solar. Grecii le-au denumit dupa zeii Olimpului. Planeta Venus poarta numele zeitei frumusetii pentru luminozitatea sa. Marte si-a luat numele de la zeul razboiului, pentru ca este de culoare rosie. Jupiter poarta numele celei mai importante zeitati pentru ca e cea mai mare planeta, in timp ce Mercur a fost botezat la fel ca si „mesagerul zeilor" pentru ca se roteste repede.

Cuvantul planeta deriva din grecescul planetes, care inseamna gresit: grecii identificau astfel corpurile ceresti care, spre deosebire de stelele fixe, isi schimbau continuu pozitia pe cer. Din aceasta categorie facea parte si Luna, care nu este o planeta, ci un satelit al Pamantului... Planetele din sistemul nostru solar sunt, in ordinea distantei de la Soare: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact