Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cine a construit Domus Aurea?

Domus Aurea (in latina, casa de aur) a fost construita de arhitectii Celere si Severo. Aceasta resedinta magnifica a fost locuinta imparatului Nero si ocupa o suprafata de circa optzeci de hectare cuprinsa intre colinele Palatin si Esquilin. Numele sau se datoreaza pretioaselor podoabe de aur si nestemate care o decorau. Avea mai mult de 300 de odai si un lac artificial, intins precum o mare: stagnum Neronis, inconjurat de cladiri inalte. Era dotat cu bai cu apa de mare si sulfuroasa, podurile erau acoperite cu panele de fildes perforat din care cadeau petale de flori si esente de parfumuri. Podul era de-a dreptul mobil, datorita unui ingenios mecanism. Complexul maiestos a fost transformat in cenusa intr-un incendiu devastator, care in 64 d.C. a distrus doua treimi din orasul Roma.

Din marturia scrisa de Svetonius, biograf latin, stim ca in vestibulul casei se gasea faimoasa statuie a Colosului din bronz, care era inalta de 40 de metri si il reprezenta pe Nero asemanator cu zeul Soarelui.

UN ARTIST IN TOGA
O buna parte dintre frescele si stucaturile din ipsos care decorau peretii lui Domus Aurea se pot atribui pictorului Fabullus. Potrivit marturiei istoricului Pliniu cel Batran, artistului ii placea se picteze in toga, chiar atunci cand se urca pe placi. Nero avea o predilectie pentru subiectele din legendele Troiei, si unele dintre cele mai frumoase camere pentru rafinamentul decoratiunilor au denumiri ca templul lui Ulise si Polifem, sala lui Hector si Andromaca, sala lui Ahile de la Sciro.

Stiati ca...
Imparatul Nero a fost acuzat ca ar fi provocat intentionat incendiul de la Roma pentru a face loc resedintei sale luxoase.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact