Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cand a parut primul disc cu 33 de rotatii?

In 1931, casa discografica RCA (Radio Corporation of America) condusa de Edward Wallerstein a distribuit primul LP: Simfonia A Cincea a lui Beethoven. Discul avea urmatoarele trasaturi: 30 cm in diametru, 10 minute durata de audiere a unei parti si era facut din vitrolac, un material plastic. Insa punctele reproducatoarelor folosite in acei ani erau prea grele si sfarseau prin a distruge discul dupa cateva audieri.

Casa discografica RCA a fost constransa astfel sa blocheze producerea lor. Anul schimbarii a venit in 1948, cand casa discografica Columbia, utilizand un alt material, vinilul (PVC), a produs primul adevarat long playing (LP) de 30 cm diametru. Se rotea de 33 de ori pe minut, si fiecare dintre cele doua parti avea o durata mai mare de 20 de minute. In acord cu firma Philco a produs si un aparat reproducator ieftin.

Columbia s-a dotat cu un catalog cu 15.000 de titluri si a deschis o noua epoca pentru industria discografica. In putin timp au fost vandute in America 400 milioane de discuri si 3 milioane si jumatate de pick-up-uri. Un an mai tarziu, in 1949, RCA a prezentat primul disc cu 45 de rotatii si reproducator specific, cunoscut in Italia sub numele de „mangiadischi" („mananca-discuri"). In acelasi an au iesit primele discuri cu trei viteze: 33, 45 si 78 de rotatii. Discul cu 78 de rotatii a supravietuit pana in anul 1955, fiind inlocuit de cel cu 45 de rotatii care, avand aceeasi durata, era mai manevrabil si mai putin fragil. Casele discografice isi amintesc de anul 1978 ca de un an „de aur": au fost vandute in lume circa 1 miliard de LP.

FEBRA COLECTIONARISMULUICu toate ca discul cu 33 de rotatii a fost inlocuit cu suporturi fonografice noi, cum ar fi CD si DVD, exista o piata de colectionari disponibili sa cheltuiasca sume mari pentru a achizitiona o editie rara a unui disc cu 33 de rotatii. Recordul mondial a fost realizat in 1999, cand o copie a discului celor de la Beatles Yesterday... andtodaydm 1966 a fost vanduta cu 38.500 dolari.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact