Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cand a fost construita casa Operei din Sydney?

Casa Operei din Sydney, considerata de multi a opta minune a lumii, a fost construita in decursul unei lungi perioade de timp: din martie 1959 pana in octombrie 1973. Edificiul se gaseste pe o peninsula care se intinde de-a lungul portului din Sydney, in fata celebrului pod, si constructia sa a solicitat, in afara de un efort sustinut, o finantare considerabila: 102 milioane de dolari, adunati, in mare parte, datorita loteriilor nationale. Arhitectul danez Jorn Utzon a castigat competitia internationala de antrepriza cu un proiect foarte ambitios, invingandu-i pe alti doua sute de participanti din toata lumea.

Cel mai surprinzator element al constructiei este constituit din 10 sectiuni de cupola asemanatoare cu panza de corabie, care formeaza acoperisul inalt de 67 metri. Cupolele au fost realizate din beton si sustinute de arcuri de suport solide, care nu au fost prevazute in proiectul original. Constructia arcurilor a facut sa creasca cheltuielile si a marit greutatea acoperisului, care s-a dovedit a fi cel mai greu din lume, ajungand la 26.800 de tone. In 1966, Utzon a abandonat lucrarile fiind obosit de discutiile interminabile despre costuri, care continuau sa creasca. In locul sau au fost angajati un grup de patru arhitecti din Sydney condusi de Peter Hali, care a dus lucrarile la bun sfarsit. In 28 septembrie 1973, a avut loc primul concert al lucrarii Razboi si pace de compozitorul Serghei Prokofiev. In 20 octombrie s-a tinut inaugurarea oficiala a casei operei la care a participat regina Elisabeta a Angliei.

DATE RECORDOpera din Sydney cuprinde 5 sali principale in afara de restaurante, baruri, sali de repetitii, garderobe, biblioteca si birouri administrative. Gazduieste in jur de 3.000 evenimente anual, printre care concerte simfonice, spectacole teatrale, balet, muzica de camera, concerte de jazz, folk si pop, pentru un public de 2 milioane de spectatori. „Concert Hali" este sala principala, cu o capacitate de 2.679 de spectatori. Este renumita la nivel international pentru acustica sa extraordinara.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact