Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - Cand a descoperit Hertz undele electromagnetice?

In noiembrie 1886, tanarul Rudolf Heinrich Hertz, la numai 20 de ani, a demonstrat existenta undelor electromagnetice. Fizicianul german s-a servit de un oscilator electric, prin intermediul caruia a reusit sa obtina oscilatii electrice rapide si sa le transmita spre doua circuite plasate la o distanta de un metru si jumatate unul de cealalt.

Prin experimentele ulterioare a descoperit principiul suntoniei, care consta in a pune doua circuite in rezonanta, adica pe aceeasi frecventa de unda; principiu care va fi utilizat de radiou. Viata lui Hertz a fost una prodigioasa si frenetica, dat fiind ca a murit la numai 37 de ani. S-a dedicat cu pasiune activitatii de cercetare si invatamant universitar la Berlin, Kiel, Karlsruhe si Bonn. Royal Society din Londra l-a ales drept membru.

Stiati ca...
Hertz a fost o persoana foarte cultivata, cunostea bine diferite limbi, printre care italiana si greaca veche. Celebrul fizician Helmholtz, maestrul universitar al lui Hertz, a scris in prefata operei elevului sau Principiile mecanicii: „in timpurile stravechi si clasice s-ar spune ca el a fost sacrficat din invidia zeilor."


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact