Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca? - A RECREA MATERIA PRIMORDIALA

In laboratoarele de fizica atomica se pot recrea conditiile prezente imediat dupa explozia Big Bang. Astrofizicienii, adica cei ce studiaza universul, sunt convinsi ca spatiul cosmic a fost compus la inceput din particule elementare si acestea din urma si-au avut originea in Big Bang. Reconstructia din punctul zero a fost posibila datorita acceleratorilor din particule; tuburi lungi de forma circulara, plasate sub pamant, in interiorul carora au fost lansate si puse in miscare fasciculele de protoni, electroni si alti corpusculi de materie, la o viteza foarte mare, de 300.000 km pe secunda.

Coliziunile violente au avut ca urmare formarea particulelor elementare necunoscute, imposibil de observat in natura cu ochiul liber; aceste particule sunt observabile numai in timpul coliziunilor de nuclee atomice, la o viteza foarte mare.

Un accelerator de particule poate fi comparat cu un microscop gigantic care observa teritoriile secrete ale materiei. In toata lumea exista numai cinci laboratoare de fizica atomica dotate cu instrumente adecvate pentru acest tip de studiu. CERN din Geneva (Elvetia), Fermilab din Chicago (USA), Slac din San Francisco (USA), LNF din Frascati (Italia) si Spring8 din Tanegashima (Japonia).


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact