Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre om - Cand a fost invinsa boala marinarilor?

In 1753, medicul naval englez James Lind a publicat Tratatul despre scorbut, in care explica cum trebuie inlaturata aceasta maladie, adevarat blestem pentru lupii de mare. Scorbutul, provocat de lipsa vitaminei C, ii ataca mai intai de toate pe marinarii constransi sa ramana pentru mai multe luni la bordul navelor, tura sa aiba posibilitatea de a se hrani cu fructe si verdeturi proaspete. Boala se manifesta prin hemoragii, deranjamente gastro-intestinale si pierdere considerabila din greutate. Primul navigator intelept, care s-a servit de cercetarile doctorului Lind, a fost englezul James Cook.

In timpul expeditiilor sale din Marile Sudului, el ii obliga pe marinari sa manance citrice si varza in otet, alimente bogate in vitamina C. Nici un membru al echipajului sau nu s-a imbolnavit de scorbut. Din sec. al XIX, flota britanica a obligat toate navele sa aiba rezerve de lamai si portocale.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact