Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - URIASUL PAGODELOR

S-ar parea ca ne gasim pe taramul poetilor. Un Guliver sugubat a luat un copac din Tara uriasilor si-l-a transplantat in ramurile omenesti... Si, totusi, nu-i vorba : nici o poveste.
Un astfel de copac creste in realitate, mai ÎS m sud-eslul Asiei. E cunoscut sub nu-ete de baman sau smochinul pagodelor {Ficus bengalensis) si e socotit arborele sfant al budistilor.

Numele ii vine de la faptul ca uneori preotii, dornici de umbra si adapost, il insamanteaza in peretele sau acoperisul de lemn al pagodelor. Fiind un copac nefixat in pamant prin radacini subterane, samanta lui incolteste usor pe acest suport intamplator. Dand de umezeala, din samanta se naste o coarda care se dezvolta rapid, formand din loc in loc radacini aeriene. Copacul isi desfasoara lateral coroana. Fiecare ram da nastere catorva radacini adventive care il sustin si il hranesc. Ramurile se lungesc treptat si din loc in loc trimit spre pamant alti stalpi, astfel ca dupa 200-300 de ani, dintr-un singur trunchi ia nastere pe o suprafata de 2-4 ha o intreaga padure. Sub cortul ei verde se poate adaposti un sat intreg.

Privit de departe, banianul pare un i-mens templu sustinut de sute de coloane de diferite grosimi.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact