Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - PLANTE ELECTRICE

In padurile tropicale din Nicaragua creste o planta denumita Phytologica electrica ale carei proprietati stranii continua sa fie un teren de dispute yitre oamenii de stiinta. Influenta magnetica a acestei ciudate plante se exercita de la 2,5 m, putand fi usor inregistrata cu un galvanometru. Daca e atinsa cu mana, produce amorteala si furnicaturi. Pasarile si insectele o ocolesc. Intensitatea activitatii electrodinamice a plantei nu e constanta; in timp ce noaptea e abia perceptibila, o data cu aparitia luminii si curioasa ei proprietate incepe sa creasca, atingand apogeul in jurul orei 14.

Explicatia acestui fenomen ciudat e de domeniul bioenergeticii.
Pornind de la teoria functiei cosmice a plantei, formulata de A. Timiriazev, Szent Gyorgyi in vestita sa lucrare Bioenergetica socoteste ca procesele intime ale vietii sunt controlate de energia electronilor care provin din starea de excitare pe care o introduce fotonul in moleculele de clorofila, energic care ulterior este redistribuita biosistemelor in portii mai mici. Ajunsi in sistemele vii, electronii sunt transportati intr-un ciclu inchis si necesar ordonat ca sens, iar acest transport de electroni in circuit este un curent electric. Viata apare dirijata printr-un curent electric foarte slab, intretinut de radiatia solara.
Asadar, un foarte slab curent electric e-xista, firesc, in orice planta, aflata in plin proces de metabolism. Cum e cu putinta insa ca Phytologica sa realizeze un potential bioelectric atat de ridicai, manifestand in acelasi timp proprietati magnetice?

De aici incepe domeniul ipotezelor. Se pare ca planta retine in cantitati mai mari decat alte specii din solul padurilor liliul si cesiul, clemente care acumuleaza si fixeaza electricitatea produsa prin activitatea fotonilor. Asemenea retinei, n-ar fi exclus ca si cloroplastul in prezenta unui element foto-electric sa actioneze ca o fotocelula in care energia luminoasa - de obicei la plante transformata in energie chimica - se preface, de data aceasta, si in energie electrica. Potentialul bioelectric al plantei sporeste progresiv pe masura ce creste intensitatea radiatiilor solare, adica spre orele de pranz.

Se stie ca intre suprafata exterioara a membranei celulare si suprafata interioara a aceleiasi membrane cu sarcini negative se afla o diferenta de potential electric, denumit potential de repaus. De asemenea, se cunoaste ca intre o zona excitata de radiatiile solare intense si zonele in repaus ale membranelor celulare, apare o alta diferenta de potential, asa-zisul potential in actiune. La Phytologica, acest potential in actiune este cu mult mai mare fata de al altor specii vegetale din cauza surexcilarii „celulelor fotoelectrice" din frunze.

Intrucat planta este - se pare - si un strangator de fier, n-ar fi exclus ca micro-particulele de fier raspandite in toi organismul vegetal sa fie supuse activilalii acestor mici folodinami electrici si sa capete proprietati magnetice la fel cu elec-tromagnetii si un camp magnetic extins pe o raza de 2-3 m in jurul axului plantei.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact