Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - PLANTE ARAGAZ

In fanetele umede din partea centrala si nordica a tarii, creste sporadic o planta ciudata careia, in anumite conditii, putem sa-i dam foc fara sa arda, realizand astfel un numar de scamatorie demn de cei mai vestiti prestidigitatori. Planta este usor de identificat dupa tulpina sa inalta, acoperita cu punctisoare negre, si dupa spicul eu Hori mari, trandafirii, cu vinisoare intunccale. Asemanarea frunzelor ei cu ale frasinului a indemnat poporul s-o numeasca frasincl (Dictainnus albus).
Prezenta plantei este tradata de departe de un miros patrunzator. Strivite intre degete, frunza sau tulpina frasinclului lasa o substanta aromatica si iritanta, excelent mijloc de aparare impotriva animalelor erbi-vore.
Daca aerul este uscat si linistit, daca ne aflam catre amiaza, cand vapaia soarelui parjoleste, sau dupa o mai indelungata perioada de seceta, putem face o incercare uluitoare. Apropiind de tufa de frasinei un chibrit aprins, vom zari cum dintr-o data in jurul acesteia se tese un nimb palpaitor. Noaptea am avea imaginea unei torte inconjurate de o flacara stravezie si suava ca un cearcan in jurul lunii.


Aureola dureaza cateva clipe, .timp suficient pentru a aprinde la ea o bucata de hartie sau o tigara, tinute la indemana. Si apoi, tot asa de brusc, se stinge fara ca planta sa fi suferit de pe urma cercului de para ce i-a inlantuit toata faptura.
Nu-i nici o scamatorie la mijloc. Acele puncte negre diseminate pe toata tulpina fabrica un ulei eteric Cand aerul esle foarte uscat si cand razele solare ard intens, volatilizarea este mai puternica. Lipsa de vant face ca vaporii uleiului, mult mai grei decat aceia de benzina, sa se stranga in jurul plantei. Ei iau foc la prima atingere cu o flacara, dar nu vatama tesuturile deoarece uleiul cu care sunt imbibate partile plantei le izoleaza de nimbul de loc.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact