Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - PITICUL PLANTELOR CLJ FLORI

Apa este leaganul contrastelor vegetale.
Aici traiesc alga-balaur a carei tulpina poale inconjura pista unui stadion si algele microscopice care incap cu miile intr-un degelar de apa.

Si tot aici traieste si cea mai mica plan-la cu flori de pe glob.
Putem face cunostinta cu ea in timpul plimbarii prin balta. Suprafata apelor statatoare este acoperita cu o panza verzuie de lintita. De altminteri, in covorul miscator se intalnesc cinci soiuri din aceasta planta destul de pagubitoare. Dintre acestea, un interes deosebit il prezinta Wolffia (Leinnct) arrhiza, socotita cea mai mica la-nerogama (planta cu flori) din lume.
Coloniile de lintita marunta sunt luate la prima vedere drept semincioarele verzi ale cine stie carei plante de balta. In realitate, aceste bobite sunt tulpinite cu infatisare frunzoasa, usor bombate pe fata interioara, nu mai mari de 1,5 mm. De obicei, inmultirea algei se face prin muguri. Mai rar apar si floricele pe jgheabul de la marginea plutisoarei, formale dintr-un guleras, in care sunt reunite o floare femela si doua mascule.

Va inchipuiti ce dimensiuni pot avea florile daca ne gandim la dimensiunile intregii plante! Gamalia de ac poate fi luata ca unitate de masura pentru planta. Impartiti in patru gamalia si patrimea ei va va da o idee aproximativa asupra proportiilor fiorii.Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact