Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - FRUCTE FABULOASE

Este greu de stabilit un record absolut, deoarece fiecare lip de fruct isi are uriasii sai.

In Africa, creste un copac original, Ki-gelia africana, poreclit de localnici „arborele de carnati", datorita fructelor sale cilindrice, asemanatoare unor carnati lungi de 1 m si aninati prin niste pedunculi (codite) de 2-3 m, aidoma unor sfori. (Fig. 5)

Printre pastai se detaseaza fasolea-de-ma-re (Entada scadens), ce creste pe litoralul marilor tropicale. Pastaia ei, lunga de 0,80-l,20 m si lata de 10-25 cm, este antrenata de curentii marini (in special Golfstream) si a-junge pe tarmurile Groenlandei si Scandi-naviei, de unde a fost recoltata de Karl von Linne. Nu mai putin impresionante sunt pastaile de Cassia grandis, cilindrice, groase de 2 m si lungi de 70 cm, de Saraca thalpingen-sis si Delonix regia - din Madagascar - ambele avand pastai lungi de 60-70 cm si late de 4-6 cm.


Recordul de volum si greutate il detin insa cucurbitaceele. Este drept ca in India estica si in Africa tropicala fructele lungi si subtirele de tigva (Lagenaria siceraria) -planta cultivata si la noi - ating 1-2 m, fiind folositoare, dupa uscare si golire, la transvazarea lichidelor, mai ales la tragerea vinului din butoaie, si ca se obtin soiuri de vin.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact