Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - FRANGHIILE MAIMUTELOR

Maimutele sunt gimnasti neintrecuti. Ele concureaza in indemanare si performante pe acrobatii de circ care isi desfasoara „programul" la trapez si pe franghii la inaltimj de 10-20 m.

De altminteri, padurea ecuatoriala, unde isi duc viata maimutele, seamana cu o imensa cupola alcatuita dintr-un desis cumplit de plante intre care se da o lupta apriga pentru fiecare coltisor liber. Lumina e cucerita deplin doar de copacii falnici. Copaceii ar fi condamnati sa moara. Atunci, adaptandu-se la culegerea luminii prin micile sparturi ale cortului vegetal, trunchiul lor se preface in coarde. La inceput, coardele se tarasc zeci de metri pe sol, apoi se catara iarasi zeci de metri pana gasesc in varful unui copac o poarta libera spre soare, pe unde isi scot un pamatuf de frunze si un buchetel de flori. Crescand mai departe, din lipsa de sprijin, cad pe pamant, unde se tarasc incolacindu-se ca un sarpe, pana cand intalnesc un nou suport.

Aceste plante agatatoare sunt vestitele liane tropicale, numite rotang sau calanws, rude cu palmierii. O astfel de coarda, Demono-rops, adica „liana diavolului", desfasurata bine atinge lungimea de 400 m, cat lungimea pistei de atletism a unui stadion olimpic.
Lianele sunt folosite de maimutele acrobate ca un fel de franghii cu care fac salturi mortale de 40-50 m.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact