Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - EROINA VULCANILOR NOROIOSI

Unul dintre cele mai stranii decoruri din peisajul tarii noastre il ofera regiunea vulcanilor noroiosi. Strabatand-o, ai senzatia ca te gasesti pe o alta planeta sau poate pe un platou cinematografic unde s-au construit decoruri de carton pentru un film stiintifico-fantastic. Imaginati-va o ciudata insula pustie de 1000/600 m, acoperita cu o crusta argiloasa galbui-violaceu-cenusie, de 15-25 m grosime, crapata prin uscare in forme poligonale si semanata cu zeci si sute de vulcani in miniatura (2-4 m inaltime), pnn craterele carora se scurge din cand in cand bolborosind o masa noroioasa. . Aceasta zona se afla intre Valea Buzaului Si Valea Slanicului, la circa 27 km de Buzau, dnga comuna Berea. „Fierbatorile" - cum le numesc localnicii - apar in dealurile Paclele Mari si Paclele Mici.In acest adevarat „tinut al mortii", nici o specie lemnoasa nu se incumeta sa patrunda. Cei mai curajosi copacei s-au oprit la cateva zeci de metri de liziera imenseli» cruste de argila uscata.
Cea mai caracteristica supravietuitoare a acestui pustiu sublunar este o specie halo-fila, capabila sa reziste concentratiei saline a solului, cu mult superioara indicelui critic de 6 000 mg/ss%. Este vorba de un copacel, de felul acelora cu care se fac garduri vii, din acest motiv numit de localnici gardurarita (Nitraria schoberi). El a fost descoperit in tara noastra, la sfarsitul veacului trecut, de botanistul D. Brandza.


Pentru a invinge nestatornicia argilelor mereu framantate de rasuflarea pamantului, Nitraria se ramifica puternic, inal-tandu-se uneori pana la 2 m de la suprafata pamantului. Ramurile sale intesate cu spini poarta, din loc in loc, smocuri de frunze carnoase. Florile cu piciorus scurt, asezate in raceme, au 5 sepale si 5 petale alb-verzui. Prin august-septembrie apar si fructele, niste drupe oval-conice, cam de 1 cm lungime, cu o singura samanta. Raspandita, mai ales, in doua areale disjuncte, unul siberian si altul australian, la noi Nitraria se gaseste in cea mai apuseana statiune din lume. Iata si motivul pentru care gardurarita este inscrisa pe lista plantelor ocrotite din tara noastra.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact