Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - Cum se reproduce bananierul?

Bananierul face parte din grupul plantelor care se reproduc fara seminte. Germenii noii de plante cresc pe rizom, o tulpina de sub pamant, care se dezvolta orizontal, foarte asemanator unui tubercul sau bulb. Aceste tulpini subterane se hranesc din pamant si pastreaza substantele necesare cresterii unui germene nou. Atentie: bananierul nu este un copac, ci o iarba gigantica, inalta de pana la 9 metri, care creste foarte repede de la tulpina subterana, in aproape un an, produce fructe si apoi moare. Banana este fructul carnos al acestei plante si are o origine foarte veche: consumul acesteia a inceput cu 10.000 de ani in urma. Grecii, romanii si arabii o cunosteau si o consumau. Originar din Asia Meridionala, bananierul a fost exportat in Lumea Noua numai dupa anul 1500 si, drept urmare, cultivarea acestuia a devenit comuna pe tot globul pamantesc. Exista mai multe feluri de banane si sunt unele dintre culturile cele mai raspandite, in Asia si Africa, banana este unul dintre cele mai importante feluri de mancare. Cu toate acestea, supravietuirea bananei este amenintata de o boala, Panama disease, si de parazitii care au infectat plantatiile. Oamenii de stiinta au prezis ca banana va disparea in 10 ani!

CE PROPUNE STIINTA?

Pentru a evita pericolul disparitiei bananei, se incearca descifrarea ADN-ului acesteia, pentru a crea o banana artificiala, rezistenta la boli.
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact