Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - Cum isi construiesc castorii casele?

Castorii sunt mamifere rozatoare care vietuiesc pe malurile raurilor si ale paraielor si care isi petrec cea mai mare parte a timpului in vizuinele lor pe care le construiesc folosind crengi si namol.

Casuta este pe jumatate scufundata, e dotata cu o camera principala care se afla deasupra nivelului apei, si e legata de o intrare si o „celula" destinata pastrarii rezervelor de hrana, iar intrarea si „celula" sunt subterane.

Pentru a face rost de materialul necesar, castorii doboara trunchiurile copacilor rozandu-le la baza, dupa care le despart in bucati de lungimi diferite. Lemnul, namolul si pietrele sunt utilizate si pentru confectionarea unor baraje de protectie, care izoleaza vizuinele, facandu-le mai sigure. Aceste diguri creeaza in jurul casutelor un fel de lacuri in care nivelul apei ramane mereu acelasi. Iarna, cand suprafata este inghetata, castorii inoata pe sub apa pentru a ajunge la magaziile lor cu provizii.

VIZUINA UNUI CASTOR
Ex/sta doua specii de castori, cu trasaturi foarte asemanatoare intre ele. In Europa si Asia traieste Castorul fiber fiber, iar Castorul fiber canadensis se gaseste in America. Ambele specii sunt durdulii ca forma, labutele posterioare au forma de palma, iar coada le este ca o spatula ce se misca de zor in timpulinotului si care le poate servi si pentru semnalarea pericolelor atunci cand salta deasupra apei. Castorii au dintii incisivi acoperiti de un smalt portocaliu si foarte puternici, excelenti pentru muncile de „taietori de lemne" necesare la constructia vizuinelor.
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact