Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - Cine a fondat primul muzeu al stiintelor naturii?

In 24 mai 1683, Elias Ashmole a deschis publicului din Oxford portile muzeului, care a fost denumit in onoarea sa: Ashmolean. In muzeu a fost expusa o colectie privata importanta, o donatie din partea ilustrului botanist englez John Tradescant si a fiului sau.„Fondul", sau colectia expusa, era compus dintr-o multitudine de articole botanice si dintr-o infinitate de obiecte curioase, pe care familia Tradescant le-a descoperit in timpul calatoriilor lor: specii necunoscute de plante tropicale, fosile, pietre pretioase, pipe ale indienilor din America, relicve sacre (cum ar fi fragmentul crucii lui Christos), miniaturi, portrete, monede si, mai mult decat atat, salamandre si cameleoni; cu alte cuvinte, tot ce era considerat in acea epoca ca fiind „miraculos".

Articolele colectiei au fost catalogate si puse in ordine de catre doctorul Plot, care a fost primul functionar al muzeului.

Printre altele, muzeul gazduia un laborator chimic amenajat pentru experimente si studii, si cateva sali in care se tineau cursuri universitare. Pe parcursul secolului al XVIII-lea, muzeul a trecut printr-o perioada de declin si multe exemplare s-au pierdut irecuperabil, din cauza ca nu au fost bine pastrate.In prima jumatate a secolului al XlX-lea, colectia a cunoscut o noua dezvoltare, gratie eforturilor sustinute ale fratilor Duncan, John si Philip, care au recatalogat vechile exponate si au achizitionat unele noi. In cele din urma, Universitatea din Oxford a decis sa deschida un nou muzeu de stiinte ale naturii,in care a transferat multe exponate din colectia Ashmolean. Muzeul lui Elias Ashmole a supravietuit un timp, specializandu-se in arheologie.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact