Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - Cele mai vechi ferigi

Cele mai vechi fosile vii din randul crip-togamelor superioare (vasculare) apartin marelui grup al pteridofitelor (ferigilor), si anume clasei Psilopsida. Din aceasta clasa de ferigi arhaice, mai bine organizate si capabile sa creasca si sa evolueze in mediul terestru, s-a pastrat pana azi un singur gen, apartinand ordinului Psilotum, cu cateva specii care se intalnesc in padurile tropicale, umede, din Africa si Asia. Tulpinile verzi, cilindrice, bogat ramificate dicho-tomic (cu cate 2 brate) poarta frunze mici si putine. In pamant planta este fixata cu ajutorul unor rizoizi.

Tulpinile au o maduva sclerificata in jurul careia se dispun fascicule lemnoase in alternanta cu cele li-beriene, reamintind de structura radacinii. Sub erjiderma se afla o scoarta asimilatoare, in partea superioara, ramurile poarta sporangi, cate trei, in axila unei frunze bifurcate.
Aceste ferigi, decretate monumente ale naturii, ne duc in urma cu sute de milioane de ani, in perioada devoniana si apoi per-miana, cand ele cucerisera uscatul si se inmultisera atat de intens incat au putut da nastere unor depozite uriase de huila.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact