Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre istorie - Unde se poarta razboaie astazi?

Din pacate, se mai poarta si astazi razboaie pe tot globul pamantesc. Conflictele se nasc din motive economice, religioase sau politice si pot fi impartite in doua grupe mari: razboaie civile si razboaie separatiste. Razboiul civil se caracterizeaza printr-o lupta armata intre doi adversari originari din acelasi stat; ca si exemplu, inca valabil, de razboi civil se poate cita recentul conflict afgan, unde ciocnirile violente dintre diferite clanuri de mujaheddini (talibani si Alianta de Nord) inflacareaza tara.

Razboiul separatist, in schimb, apare din vointa unei etnii de a se separa de statul de apartenenta si de a se constitui ca si etnie autonoma: ciocnirea sangeroasa dintre populatia cccena si armata rusa este un bun exemplu. In Asia, America de Sud si Africa sunt in toi multe conflicte sangeroase. In Asia sunt angajate in razboaie civile tari ca: Afganistan, Myanmar (Birmania), Sri Lanka, Insulele Moluce (Indonezia).

Sunt in curs multe razboaie separatiste: Cecenia, Kashmir, India, Indonezia, Filippine si Papua Noua Guinee. America de Sud se confrunta cu razboaie civile in Peru si Columbia. In Africa, situatia este si mai critica: Algeria, Liberia si Coasta de Fildes, Nigeria, Sudan, Congo, Burundi, Uganda si Somalia sunt adevarate teatre de razboaie civile; iar Senegal trebuie sa faca fata unui razboi separatist.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact