Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre istorie - Cum a luat nastere ONU?

Acronimul ONU inseamna Organizatia Natiunilor Unite. Aceasta s-a nascut la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial la San Francisco, ca si organizatie pentru promovarea pacii si incurajarea colaborarii dintre popoare. Sediul ei este la New York si include in prezent 191 state. Structura este organizata in 6 organe fundamentale: Adunarea Generala, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic si Social, Consiliul de Tutela, Curtea Internationala de Justitie si Secretariatul Permanent. Consiliul de Securitate este format permanent din cele 5 tari castigatoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial: SUA, Marea Britanie, Rusia, Franta, China, care poseda dreptul de veto.

Acestora li se adauga alte 10 state reprezentative, care raman in functie pentru doi ani si sunt alese de Adunare. Actualul Secretar General, ales in 1997, este Kofi Annan. Din 1998, ONU a instituit un tribunal pentru a judeca crimele comise impotriva umanitatii: Curtea Internationala de Justitie, cu sediul la Haga (Tarile de Jos). In colaborare cu ONU, opereaza diferite agentii autonome. Unicef (Fondul Natiunilor Unite pentru Copii) cu sediul la New York, are drept scop ajutorarea copiilor. Acesta functioneaza prin intermediul programelor de dezvoltare pe termen lung in sectorul sanitar, de instruire si asistenta a mamelor, si prin programe de urgenta, pentru a proteja copiii de consecintele razboaielor si ale altor calamitati teribile. In 1965 a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace. OMS (Organizatia Mondiala Sanitara), cu sediul la Geneva, se ocupa de promovarea colaborarii internationale in cadrul sanatatii cercetarii farmaceutice. FAO (Organizatia pentru alimentatie si agricultura), cu sediul la Roma, are sarcina de a imbunatati conditiile de viata ale tarilor mai sarace. Unesco (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) are sediul la Paris si tinde sa dezvolte instruirea si schimburile culturale dintre tari.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact