Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre istorie - Cand a avut loc prima greva din istorie?

Prima greva despre care se stie dateaza din 1150 I.C. si a avut loc in Egiptul antic, in timpul domniei lui Ramses al III-lea. Muncitorii din satul Deir el-Medinet, la nord de Teba, angajati in constructia mormintelor regilor si reginelor, au hotarat sa inceteze lucrul dupa ce au lucrat 18 zile fara sa fie platiti. In acele vremuri, salariul consta in produse alimentare: peste, saci de grau, legume si unguente, indispensabile pentru protectia de razele solare.

Faraonul Ramses al III-lea, preocupat de exasperarea lucratorilor, a decis sa le plateasca munca si a instituit o persoana de control cu sarcina de a asigura platile regulate si de a avea grija ca bucatele sa fie impartite in mod egal.

NE ESTE FOAME!
Cu acest strigat, muncitorii din Deir el-Medinet s-au oprit si si-au manifestat nemultumirea. Papirusul redat de scribul Ammennakhate, care documenteaza aceasta prima greva, este pastrat in Muzeul Egiptean din Torino.
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact