Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre geografie - Stiati ca? - Cand a fost descoperit Oceanul Pacific?

Descoperirea Oceanului Pacific se datoreaza exploratorului spaniol Vasco Nunez de Balboa. Dupa ce a debarcat in America, urmandu-l pe cuceritorul Rodrigo de Bastidas, a decis sa ajunga la istmul Darien (numit astazi istmul Panama), in America Centrala.

De aici, impreuna cu 600 de indigeni si 200 de soldati spanioli, a intreprins o incursiune fortata prin padurea ecuatoriala. In 29 septembrie 1513, dupa o luna de drum anevoios, a iesit la noul ocean pe care l-a denumit Mar del Sur. Primul care a ajuns la Pacific calatorind pe mare a fost Fernando Magelan. Navigatorul portughez, in serviciul regelui Spaniei Carol al V-lea, a reusit sa ajunga in Indii navigand spre occident printr-un pasaj de la sudul continentului american.

Pornind din Sanlucar de Barrameda din Spania, in 20 septembrie 1519, a condus cele cinci nave ale sale si cei 227 de oameni spre America de Sud. In timpul calatoriei, nava Santiago a naufragiat lasand putini supravietuitori.

Echipajul unei alte nave, Sant'Antonio, s-a rasculat, iar nava a trebuit sa faca cale intoarsa spre Spania. Cele trei nave ramase s-au indreptat spre cel mai indepartat punct al Americii de Sud, botezat astazi Stramtoarea lui Magellan, acolo au fost adapostite de apele linistite, numite Marea Pacii sau Oceanul Pacific. Navigatorul si-a continuat calatoria si in 1521 a ajuns la insulele Marianne sau Filippine. Aici, Magellan a fost ucis la 27 aprilie in toiul unui conflict cu indigenii. Echipajul singurei nave ramase, Victoria, s-a intors la Saniucar de Barrameda in 1522, la trei ani de la plecare.
S-AU ÎNTORS ÎN 5 SAU ÎN 6 SEPTEMBRIE 1522?

Calendarul navigatorilor indica ziua de sambata 5 septembrie 1522 ca ziua reintoarcerii navei Victoria, iarin Saniucar de Barrameda, calendarul semnala ziua de duminica 6 septembrie. Ce putea sa se intample? in realitate, explicatia este foarte simpla! Expeditia a ales ruta in directia est-vest, de aceea au navigat mereu in aceeasi directie a soarelui. Facand inconjurul Pamantului, au vazut soarele cu o data mai putin fata de cei din Saniucar.

FRICA LUI CAROL AL V-LEA
Carol al V-lea, regele Spaniei, a refuzat sa guste ananasul cand i s-a propus pentru prima oara, de frica sa nu fie un fruct otravitor.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact