Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre economie si finante - Cand a fost inventata moneda?

Inainte de aparitia monedei, schimburile de produse se faceau prin troc, Mmetetraranto adica schimbul direct al unui produs cu altul sau al serviciilor. Cu trecerea anilor, omul a inceput sa utilizeze ca si moneda diferite obiecte - bucati de sare, de exemplu - si sa le atribuie valoare proprie. Intre 1100 si 560 i.C. s-a trecut de la moneda-marfa la monede adevarate, cu forma rotunda, batute din electrum, aliaj de argint si aur. Primii care au batut monede de argint a caror valoare sa corespunda greutatii au fost grecii, dar curand, folosirea lor s-a raspandit in randul tuturor popoarelor care faceau comert pe Marea Mediterana. Termenul de moneda a luat nastere la Roma, in secolul al III-lea i.C, pe timpul lui Giunone Moneta, cand monedele se bateau in monetarii.

Stiati ca...

Prima moneda din electrum (un aliaj natural din aur si argint) se presupune ca a fost batuta in 685 Î.C. In Lidia, o regiune antica din Asia Mica. Cel care a inventat moneda ovala a fost Fidon (secolul VII Î.C), regele din Argos si stapan al insulei Egina. Pe o parte a acestei monede se putea deslusi desenul unei broaste testoase care era simbolul valorii si al provenientei sale. Monedele de aur au fost introduse de persi: cea mai cunoscuta este dareicul, batuta de regele persan Darius in secolul al V-lea Î.C.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact