Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati diverse - Stiati ca? - CE INSEAMNA MASS MEDIA?Este un cuvant de origine engleza si inseamna „mijloace de comunicare sau de difuzare in masa"; a luat nastere in anii '20 pentru a identifica radioul, televiziunea si ziarele, adica toate mijloacele care difuzeaza informatii la scara mare.

Expresia „mass-media" a aparut pentru prima oara in Italia in 2 iunie 1968, in cotidianul La Nazione. Reapare apoi numai in 1979, cand in decursul unui examen de maturitate, a fost propusa o tema italiana care a provocat polemici: „Mijloacele ele comunicare in masa au transformat considerabil obiceiurile societatii." Polemica pornea de la faptul ca „mass-media" s-a dovedit a fi o expresie neinteligibila si putea fi chiar referitoare la mijloacele de transport, cum ar fi trenul, avionul sau automobilul.

CUM SE PRONUNTA?
Fiind vorba despre un mod de a vorbi englezesc, pronuntarea corecta ar fi „mass-midia". Cu toate acestea, si pronuntarea „mass-media"are o justificare: atat mass, cat si media sunt cuvinte de origine latina. „Mass" deriva de la masa, cuvant cu care autori ca si Ovidiu, Seneca, Vergiliu si Plini se refereau la „multime"; „media" provine de la substantivul medium, punct de mijloc, centru, folosit de unii autori, cum ar fi Cicero si Lucretiu, in expresii ca „in medium dare" sau „in medium proferre", in sensul de a face cunoscut, a denunta. Originea latina stabileste ca pronuntarea mai corecta este cea italiana (romana), care citeste cuvantul asa cum se scrie.
Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact