Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre arta cinema - filme - stiati ca? - Cine erau cavalerii mesei rotunde?

Atunci cand, potrivit legendei, regele Arthur, legendarul suveran al britanicilor, s-a casatorit cu Guinevere, i-a adus drept zestre o mare masa rotunda din lemn, atat de intinsa incat o suta cincizeci de cavaleri puteau sa stea in jurul ei. Forma meseiimpiedica privilegierea unuia dintre ei, iar regele Athur si cavalerii lui au devenit celebri nu numai pentru aventurile lor, ci si pentru ca au trait respectand codul de onoare bazat pe justitie si onestitate.

Cavalerii mesei rotunde erau cei mai curajosi campioni ai crestinismului si printre ei se numarau si razboinici faimosi, cum ar fi sir Bedivere, Sir Lancelot si fiul sau Sir Galahad, Sir Gawain, nepotul regelui si Sir Tristan din Leones. Cea mai celebra dintre aventurile lor este cautarea Sfantului Graal, cupa care a fost folosita in timpul ultimei cine a lui Iisus cu discipolii sai, si care a fost umpluta cu sangele lui Christos rastignit, de Iosif din Arimateea. Legenda spune ca intr-o seara, in timp ce Arthur si cavalerii sai cinau in jurul mesei rotunde, au auzit un tunet puternic, iar in sala a aparut o raza de lumina de sapte ori mai intensa decat orice alta lumina. In acel moment au poposit niste purtatori invizibili ai cupei acoperite cu matase firava si raspanditoare de mirosuri dulci, iar in fata fiecarui comesean apareau bucatele lui preferate. Apoi, cupa a disparut. Regele I-a multumit lui Dumnezeu pentru acea viziune, iar Sir Gawain a jurat sa plece a doua zi in cautarea Sfantului Graal. Atunci cand ceilalti cavaleri au auzit spusele lui Sir Gawain, s-au ridicat in picioare si au facut acelasi juramant. Cautarea a fost lunga si grea si, la sfarsit, numai Galahad, fiul cel mic al lui Lancelot, a fost demn sa duca pana la sfarsit acea sarcina, dar nici el nu a trait atat de mult ca sa-i aduca vestea regelui Arthur.

Stiati ca...

Sunt oameni care sustin ca Sfantul Graal s-ar afla la Glastonbury in Somerset (Anglia). Graalul a fascinat dintotdeauna fantezia populara si a fost cautat peste tot, pentru ca se crede ca puterile sale ar da viata eterna si intelepciune.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact