Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre arta cinema - filme - stiati ca? - Cine a pictat Judecata de Apoi?

Fresca gigantica, ce acopera peretele altarului Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului din Roma a fost pictata de pictorul, sculptorul, arhitectul si poetul Michelangelo Buonarroti. Nascut la Caprese, Arezzo, in 1475, intr-o familie de aristocrati, Michelangelo frecventeaza fara aprobarea parintilor Scoala de arta a lui Bertoldo da Giovanni, in Gradinile Familiei Medici din Florenta. Aici il cunoaste pe Lorenzo Magnificul si intra in grupul lui de literati si artisti. Apoi se transfera la Bologna, la Roma unde sculpteaza Pieta, si la Florenta, unde realizeaza statuia David. In 1534 a fost . f insarcinat de Papa Clement al Vll-lea sa picteze Judecata de l Apoi in Capela Sixtina. Dupa moartea lui Clement al VIMea din 1534, succesorul papei, Paul al IIHea, reconfirma efectuarea frescei lui Michelangelo.Inceputul lucrarilor, prevazut pentru lunile ianuarie-martie ale anului 1536, a fost amanat pentru anotimpurile calde, pentru o mai buna formare a culorilor. Michelangelo asteapta in special folosirea culorii albastru-marin. In afara de acestea, decizia de a picta pe „proaspat", adica depunand culoarea direct pe tencuiala proaspata (fresca), creeaza neintelegeri intre Michelangelo si prietenul sau Sebastiano del Piombo, preocupat de efortul fizic pe care l-ar presupune aceasta lucrare. Realizarea operei dureaza din 1536 pana in 1541 si il solicita foarte mult pe Michelangelo, de saizeci de ani, constrans sa lucreze pentru perioade lungi asupra panzei slab iluminate de lumanari. Inaugurarea operei a avut loc la Sarbatoarea Tuturor Sfintilor din 1541, suscitand admiratie, dar si reactii nefavorabile din cauza corpurilor nude ale personajelor biblice reprezentate.

Stiati ca...
Opera, care e considerata astazi una din capodoperele absolute ale istoriei artei, a iscat un mare scandal printre artistii din epoca lui Michelangelo: era considerata rusinoasa din cauza numeroaselor nuduri. Pictorul si sculptorul Daniele da Volterra, in secolul al XVI-lea, a fost chemat sa acopere prin drapare „nerusinarile" personajelor lui Michelangelo.

Pieta a lui Michelangelo (1496), pastrata in Bazilica San Pietro din Vatican. Michelangelo a sculptat-o cu permisiunea cardinalului francez Jean Bilheres di Lagraulas. A utilizat un bloc unic de marmura de Carrara, inalt de un metru si 74 centimetri. Pieta este unica opera semnata de Michelangelo, despre care, istoricul de arta al epocii, Giorgio Vasari, povesteste ca intr-o zi, Michelangelo, fiind in vizita in San Pietro, asculta conversatia dintre niste lombarzi credinciosi care, mirati de perfectiunea operei, au atribuit-o mainii .cocosatului nostru din Milano". Auzind ca este ultragiat, Michelangelo a sculptat in acea noapte pe braul de pe pieptul Madonnei, fraza: „A facut-o Michelangelo Buonarroti, florentin."


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact