Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre arta cinema - filme - stiati ca? - CE SUNT POVESTILE POPULARE?

Sunt cele transmise pe cale orala de secole, iar apoi scrise la un moment dat de catre un scriitor.

Cea mai cunoscuta culegere de povesti populare este O mie si una de nopti, in care au fost transcrise in limba araba o suta de povestiri de origine diversa. In Italia, primul care a scris povesti populare a fost napolitanul Gianbattista Basile (1575-l632). In timpurile mai recente, culegerea de Povesti italiene provenite din toate regiunile se datoreaza lui Italo Calvino (1923-l985). Printre basmele europene cele mai cunoscute se numara cele ale fratilor Grimm, autori germani ai basmelor: Degetel, Hansel si Gretel si Rapunzel, si cele ale danezului Hans Christian Andersen, caruia ii datoram Mica Sirena, Soldatelul de plumb, Printesa si bobul de mazare, Fetita cu chibriturile.

Stiati ca...
Basmul despre Degetel, baietelul mic cat un deget abandonat de parinti in padure, sau in alte versiuni, vandut padurarilor, era inspirata din fapte adevarate. In Evul Mediu, taranii care nu puteau sa-si intretina propriii copii obisnuiau sa-i vanda.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact