Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre arta cinema - filme - stiati ca? - Cand s-a nascut Commedia dell' arte?

Commedia dell' arte s-a nascut in Evul Mediu. A fost un gen teatral deosebit, care se baza pe improvizarea asupra subiectului; se poate spune ca autorul, in loc sa scrie dialogurile, se limita la punctarea unui subiect, definit drept scenariu. Actorii trebuiau sa urmeze subiectul indicat, dar, odata ajunsi pe scena, trebuiau sa improvizeze replicile. Aceasta cerea o sincronizare perfecta, in afara de fantezie, umor si gesturi ce inlocuiau adesea cuvintele. Pentru a obtine rezultate bune, era nevoie de cateva ore de probe obositoare, care facea ca scoala veselelor Masti Italiene sa fie foarte dura. Originile Commediei dell' arte dateaza din perioada medievala, in balciurile mari si mici unde clovnii, sarlatanii si cantaretii intretineau publicul.

Aici, inainte de a-si oferi produsele curioase, cum ar fi elixirul dragostei sau al vietii lungi, clovnii interpretau scenete si mime pentru unul sau mai multe personaje. Cantaretii gustau substantele povestind si cantand istorii, sau chiar mimandu-le.

CARE ERAU MASTILE COMMEDIEI DELL' ARTE?

Mastile Commediei dell' arte sunt o traditie italiana veche legata de travestire, unul dintre riturile care caracterizeaza si primeaza in timpul carnavalurilor. Fiecare regiune a Italiei are propria imagine fixata pe un personaj care o reprezinta. Cele mai cunoscute personaje ale Commediei dell' arte sunt: servitorii sau clovnii, cum ar fi Arlechinul si Brigherlla, targovetul Pantalone, soldatul spaniol Matamoros si Capitan Spaventa, tinerii indragostiti, Isabella, Aurora, Flavio si Lelio, doctul laureat Dottor Balanzone, Pulcinella si Colombina.

DE CE SE NUMESTE COMMEDIA DELL' ARTE?


In acest caz, termenul arta inseamna: abilitate, bravura, istetime inventiva, capacitate mimica si atletica. De fapt, cei care se dedicau acestui gen trebuiau sa dovedeasca faptul ca poseda multe talente diferite. In putin timp, acest teatru, destinat initial poporului, i-a entuziasmat si pe nobili si multe companii (Gelosii, Fidelii, Unitii) au fost chemati sa se prezinte la curtile Europei, mai ales in Franta. Comedie Italienne a devenit foarte cunoscuta.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact