Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - probleme de securitate - >IN CASA


  Plimbatul in patru labe prin casa, adica la inaltimea bebelusului, este mijlocul cel mai bun de a lua contact cu toate pericolele care il pandesc.
  Nu lasati niciodata copilul mic-de indata ce este in stare sa se deplaseze singur-fara supraveghere, intr-o camera care nu este sigura, adica din care nu ati indepartat in mod special orice pericol. d8b221du57yse
  Va ganditi adesea sa astupati prizele de curent, dar uitati sa dati atentie firelor care atarna pe jos, prelungitoarelor, aparatelor care sunt in priza si la care copiiui poate umbla etc.
   Fiti atent in mod deosebit la tigarile, brichetele si scrumierele care raman pe masutele joase (goliti-le imediat), ca si la paharele care mai au alcool pe fund.
  Nu lasati niciodata la indemana copilului (si nici intr-un loc la care ar avea acces catarandu-se):


-  obiecte care ranesc: trusa de cusut (ace cu gamalie si ace de cusut), instrumente, foarfece, cutite etc;

-  obiecte cu care s-ar putea sufoca: pungi de plastic, pernute sau perne mari cu puf (pene)etc;

-  obiecte care stranguleaza sau opresc circulatia: elastice, sfori etc;

-  obiecte grele care i-ar face rau, daca ar cadea pe el;

-  obiecte murdare sau care au continut mancare.
  Daca aveti copii mai mari, nu trebuie sa aveti incredere in carligele de siguranta sau in usile inchise: exista intotdeauna cineva care va uita sa le inchida. Mai bine indepartati tot ceea ce reprezinta un pericol, atat pentru copil, cat si pentru obiectele aflate in primejdie. De exemplu, daca tineti mult la vaza daruita de matusa Ursula, puneti-o mai bine pe etajera de sus, decat sa o lasati pe masa din sufragerie.
  Nu lasati in fata ferestrelor nimic pe care copilul sa se poata catara, pentru a. evita pericolul caderii.
  Inlaturati zavoarele de la usile interioare ale casei sau, mai bine, asigurati-va ca le puteti deschide din exteriorul camerei, asa incat copilul sa nu se poata incuia in nici o incapere (baie, toaleta, garaj etc).
   Reglati temperatura apei calde de la robinet la aproximativ 50°, astfel incat copilul dumneavoastra sa nu riste sa se arda (daca exista posibilitatea).
  Nu dati cu ceara pe pardoseala.
  Trebuie sa raspundeti la telefon sau suna cineva la usa? Luati bebelusul si puneti-l in tarc sau inchideti-l in camera sa. Ii trebuie foarte putin timp ca sa faca o prostioara.
  Nu lasati niciodata copiii singuri cu animalele. Cunoscand blandetea propriului animal, se subestimeaza adesea pericolele, existente totusi.
  Pastrati intotdeauna langa telefon numarul de la centrul de dezintoxicare, pe cel al doctorului dumneavoastra si numarul de telefon al celui mai apropiat spital. Daca aparatul dumneavoastra de telefon o permite, programati dinainte toate numerele de telefon necesare in caz de urgenta.
  Incuiati usa care da spre scarile din pivnita.
   Daca veti pune un covor sau o mocheta pe scari, acestea nu vor mai fi atat de alunecoase.
  Invatati-l foarte devreme pe copil sa coboare scarile. Pentru aceasta, asezati-l in directia buna de coborare, stati alaturi de el si aratati-i ca trebuie sa coboare mai intai un picior, apoi pe celalalt, apoi o mana dupa cealalta. Exersati cu el cateva zile consecutiv: va intelege repede.
  Atata vreme cat exista riscul sa cada pe scari, puneti o bariera de siguranta atat jos, cat si sus.
   Daca aveti o gradina m care copilul se joaca liber, asigurati-va ca nici intr-un caz nu poate iesi singur in strada.
  Insurubati pe perete etajerele cu carti. Copiii adora sa se catere pe ele. De asemenea, puneti scarile orizontal.
   Daca ati spart sticla sau portelan pe jos, verificati daca ati adunat toate cioburile mici pe care matura nu le poate aduna, folosind o bucata umezita de vata hidrofila.
  Nu lasati niciodata copilul sa fuga cu ceva ascutit in mana sau in gura: paie, creioane, stilou etc. Atentie la telecomanda de la usa garajului sau de la poarta (daca aveti).
   Pregatiti camera copiluluiastfel incat sa eliminati orice pericol, asigurandu-va in acelasi timp ca nu poate iesi singur de acolo: veti avea astfel un loc unde il puteti lasa fara supraveghere, in timp ce va spalati, de exemplu.
   Verificati-i cu regularitate jucariile: inlaturati-le pe cele care incep sa se strice si din care cad piese mici; coaseti la loc ochii sau urechile jucariilor din plus etc.
  Spaiati-i jucariile regulat cu apa calda si detergent. Clatiti-le cu grija. Deter­gentul de vesela poate fi foarte bine folosit in acest caz.
   Daca vreti sa nu fie deschise, dati-i copilului numai recipiente cu capace puternic stranse: un copil nu le poate desface in general inaintea varstei de 18 luni.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact