Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - probleme de educatie - cum sa imi educ copilul? - >SFATURI GENERALE


La un copil mic, totul se schimba toarte repede. O anumita atitudine care astazi "functioneaza" cu copilul, risca sa esueze maine, dar anumite aspecte ale comportamentului sau care va displac dispar probabil foarte repede. Nimic nu este definitiv, orice criza are un sfarsit. Deci, fiti increzatori si aveti rabdare.
  Felicitati in mod frecvent copilul pentru ceea ce a facut bine, intr-un mod cat mai la obiect si precis. De exemplu, nu spuneti in mod vag: "Esti dragut", ci mai degraba: "Mi-a placut mult modul in care ai impartit galetusele cu Paul. Iti multumesc." u2l4311ut15lbn
   Comentati intamplarile si comportamentul, si nu persoanele. Fie ca e vorba de felicitari, fie de critici. Este mai bine sa spuneti: "Este intr-adevar o prostie sa strici cartile frumoase" decat "Esti rau cand strici." Multumiti sau felicitati in public, criticati sau pedepsiti in particular.
  Felicitati-I pentru reusitele sale ("Bravo, te-ai catarat singur pe tobogan, pana sus, este formidabil!"). Aratati-va dragostea si increderea daca da gres {"Esti deceptionat, dar este formidabil ca ai reusit deja sa te cateri atat de sus. Sunt sigura ca daca mai incerci, vei reusi in curand").
  Ca sa comunicati cu copilul dumneavoastra, accentuati persoana intai. Este mai eficient decat acel "tu" sau "mama", cand vorbiti despre dumneavoastra la persoana a treia. "Mi-e tare greu sa te suport cand urli in asa hal" va fi mult mai eficace decat: "Esti intr-adevar insuportabil"sau decat: "Mama ti-a spus sa te opresti."
  Spuneti-i adevarul cu privire la emotiile si sentimentele dumneavoastra. "Seara aceasta sunt putin obosita, de aceea sunt nervoasa, dar n-am nimic cu tine" iace mai mult decat daca-i spuneti strigand: "Dar nu, nu sunt nervoasa".
  Daca doriti ca un copil mic sa va asculte si sa faca ceea ce-i cereti, asigurati-va ca va priveste direct in ochi atunci cand ii vorbiti. Este atat de repede distras de alte activitati, incat urechea lui nu reuseste sa inregistreze toate informatiile.
  Aveti ceva important de spus copilului? Faceti-o in soapta. Mai degraba ii atrageti atentia in acest mod, decat daca ridicati tonul.
  Cand copilul dumneavoastra va vorbeste, ascultati-l asezandu-va la nivelul sau, ochi in ochi cu el.
  Ocupati-va in fiecare zi separat de fiecare copil, o anumita perioada de timp.
  Gasiti in fiecare zi un moment in care sa radeti impreuna cu copilul dumneavoastra. Mai mult: nu lasati sa treaca nici o zi fara sa fi ras impreuna.
  Are copilul dumneavoastra un anume comportament care va irita in mod deosebit si care ati dori sa dispara? Ignorati-I. La inceput, va fi mai rau. Tineti-i piept. Apoi acest comportament va inceta, spre marea dumneavoastra mirare. Nu uitati ca, spre doi sau trei ani, copilul este gata de orice pentru a provoca si a atrage atentia celor din jur.
  Un alt mod in care puteti face sa dispara un anumit comportament consXa in a-i vorbi copilului ca unui "om mare": "Nu-miplace cum te comporti de cateva zile cu sora ta. Este foarte neplacut pentru mine sa te vad astfel. Depinde numai de tine sa-ti schimbi atitudinea. Atunci, te rog, fa-o. "Aceasta metoda are avantajul ca il face pe copil responsabil de ceea ce este si de ceea ce spune si face.
  Doriti sa schimbati un obicei al copilului dumneavoastra, de exemplu, sculatul in timpul noptii? Trebuie mai intai ca amandoi parintii sa hotarati acest lucru si sa fiti pe deplin de acord, sa elaborati un plan, sa decideti cum va veti comporta si sa aveti rabdare aproximativ opt zile inainte de a trage vreo concluzie.
  Nu faceti acest lucru daca nu sunteti convinsi amandoi ca este mai bine pentru copil si pentru dumneavoastra. In caz contrar, acesta va simti slabiciunea dumneavoastra si lipsa de convingere va duce la un esec.
  Totdeauna un copil este mai calm daca i se incredinteaza o sarcina simpla, pe care sa o duca la bun sfarsit; alaturi de dumneavoastra ii place mai mult ca orice sa se simta util si sa participe la activitatile celor mari. De exemplu: "Mi-aiface un mare serviciu daca mi-ai tine cutia de cuie."
Este dificil pentru un copil mic sa reactioneze repede si cu bunavointa la tot felul de schimbari. " Vino sa mananci", "Acum ne intoarcem", "Da-mi jucaria", "Este ora de culcare", "Te las si ma intorc diseara" sunt fraze care vor fi receptate mai bine daca le pregatiti dinainte si-i lasati copilului timp sa se adapteze. "Numar pana la zece si vii sa mananci", sau "Cand limba mare va fi sus de tot" ele.

  Copiilor le plac unele obiceiuri. Deci incurajati-le pe cele care va usureaza viata. Baia se face exact inainte de cina, somnul de dupa-amiaza este exact dupa pranz, camera se aranjeaza inainte de culcare, servetelul se ia inainte de a trece la masa etc.
  Observati cu atentie ceea ce copilul dumneavoastra face cum trebuie si spuneti-i-o.
  Evitati sa il stresati. Numarati de cate ori in timpul unei zile ii spuneti: "Gra-beste-te"si inlocuiti din cand in cand cu: "Ai tot timpul, nu suntem grabiti."
  Alegeti-i jucarii, activitati si scopuri rezonabile, adaptate varstei sale. Dorind un copil precoce, riscati sa-l stresati prea mult.
  Bebelusul este nervos si dumneavoastra la fel? Nu lasati sa creasca tensiunea reciproca. Faceti impreuna o baie buna, calda.
  Cu un copil mai mare, oferiti-va cinci minute de "nebunie". Puneti ceasul sa sune, apoi incepeti amandoi sa strigati, sa sariti, sa va bateti cu perne, sa bateti din picioare etc. La sfarsit, intindeti-va unul in bratele celuilalt si odihniti-va...

Cand un conflict va pune fata in fata cu copilul, rezolvati-l printr-un "duel". Acesta consta, in realitate, in organizarea unei batai cu perne. Fiecare ia cate una, se asaza la un capat al camerei si o arunca spre celalalt cu toate fortele. O varianta traditionala a bataliei cu suluri de pus la capatai, la care singura regula este sa nu-i faci rau celuilalt. Astfel tensiunile se vor descarca, totul terminandu-se, in mod invariabil, cu o partida de gadilaturi si de ras.
  Stabiliti anumite reguli, cum ar fi ora fixa de culcare sau "fara bomboane in pat", care nu se pot negocia.
  Preveniti copilul cu privire la consecintele comportamentului sau si, cand e cazul, luati masurile adecvate. Daca spuneti: "Daca mai arunci o data lingura pe jos, nu mai primesti desertul", chiar trebuie s-o faceti.
  Nu-I amenintati cu pedepse care stiti ca nu pot fi puse in aplicare, de genul: "Daca vei continua, ma voi plimba fara tine si te las singur acasa."
   De ce sa repetati de o suta de ori acelasi lucru? Este de nouazeci si noua de ori prea mult si este de asemenea o dovada ca nu va asculta si nu va respecta. Daca spuneti: "Daca veti continua sa va bateti, nu mai mergeti la calusei dupa-amiaza. Este singurul avertisment", "Daca mai strigi, mergi in camera ta", si daca o si faceti, in curand va vor asculta.
  Copiii mici sunt totdeauna mai dezagreabili cand le este foame, cand sunt obositi sau cand se plictisesc. Tineti cont de aceasta. Plimbati-va totdeauna cu un pachet de biscuiti si niste carti de joc in poseta.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact