Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - probleme de educatie - cum sa imi educ copilul? - >NEGATIVISMUL


Se intampla sa spuneti "nu" 6e o suta de ori pe zi. Nu e de mirare ca si copilul face la fel! Faceti un efort de imaginatie si de vocabular ca sa va exprimati altfel, intr-o maniera pozitiva. De exemplu, spunand: "Lasa in pace coada cainelui", "Atentie, risti sa te tai", "Scuipa ce ai in gura, nu este bun", "Pune telecomanda pe etajera"...
  Batand din palme, puteti de asemenea sa opriti un micut in elanul sau spre o prostioara.
  Daca "nu" este un raspuns prea frecvent pentru copilul care mereu cere ceva, schimbati exprimarea folosind "maine", "mai tarziu", "in alta zi", "da, alta data". d5g646dx98pkh
  Nu-I intrebati pe copilul dumneavoastra de doi ani daca doreste un anumit lucru. Raspunsul lui va fi negativ. In schimb, spuneti-i pe un ton afirmativ: " Vom face imediat baie."   Daca-i dati posibilitatea sa aleaga singur, faceti-o intre doua solutii care va convin la fel de mult: va fi multumit ca a hotarat singur. "Pe cine luam in carucior, pe ursulet, sau pe iepuras?". "Vrei un iaurt de zmeura, sau de caise? Dar nu-i oferiti posibilitatea de a alege singur lucrurile importante: dumneavoastra sunteti cel care trebuie sa decida in locul copilului.
  Copilul dumneavoastra spune tot timpul "nu". Ganditi-va: nu faceti si dumneavoastra la fel?

   Cu cat il grabiti mai tare pe copil, cu atat el se incapataneaza mai tare. Acordati-i mai mult timp, respectati-i ritmul si veti vedea ca argumentele dumneavoastra devin mai convingatoare.
  Povestiti copilului ca, atunci cand erati mica, nu va placea spanacul (sau sa dormiti dupa-amiaza etc.) si ca el este intr-adevar mult mai bun, mult mai dragut decat erati dumneavoastra.
  Povestiti-i cum refuza sa faca unele lucruri atunci cand era mic: sa se spele pe cap, sa stea dimineata cuminte in pat, sa manance cu lingura si insistati pe toate aceste lucruri pe care le face cu atata placere acum, cand este mare.
  Copiii au foarte mult umor, dar unul care consta in a face contrariul a ceea ce ganditi. Cu spiritul sau de contradictie, cu siguranta va reactiona foarte bine la fraze de genul: "Seara asta, iti interzic sa te speli pe dinti", sau, daca este bosumflat: "Nu vreau sa vad nici un zambet pe fata asta. Este absolut interzis sa razi."
  Ca sa-l incurajati pe copilul dumneavoastra sa mearga la baie sau in camera, puneti o mana pe spatele lui sau impingeti-l usurel in directia buna, spunandu-i ceea ce aveti de gand sa faceti.
  Totul poate fi amuzant daca stiti sa transmiteti entuziasmul dumneavoastra si sa-i treziti interesul. " Va fi formidabil, in seara asta, la baie, am o noua sticluta goala, care este teribil de amuzanta" sau "Du-te repede in pat, am sa-ti citesc o poveste, pare foarte interesanta", sau: "Vino la masa sa vezi ridichile astea micute. Le-am gustat, sunt delicioase."
  Cand copilul dumneavoastra cere ceva ce nu-i puteti da, de exemplu sa bea atunci cand sunteti intr-un magazin, spuneti-i: "Nu putem sa bem de-adevaratelea acum, dar daca ne jucam si ne facem ca bem, poate iti va fi mai putin sete."
   O atitudine constant negativa din partea unui copil poate semnifica o tentativa de a atrage atentia. Are fara indoiala nevoie sa-i acordati in fiecare zi mai mult timp.
  Ca sa evitati certurile fara incetare si ca sa-l faceti sa aplice principiile dumneavoastra, hotarati ce este intr-adevar important pentru dumneavoastra, spuneti-i copilului si fiti mai toleranta cu restul.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact