Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - primele zile de viata - >FRATELE MAI MARE


Chiar daca reactiile de gelozie sunt banale si este normal ca ele sa apara, exista multe moduri de a le diminua. O modalitate este aceea de a-i stabili copilului unele responsabilitati.
  Cand va intoarceti de la maternitate, nu uitati ca sunteti asteptata de un copil care nu v-a vazut timp de mai multe zile. Aratati-va bucuroasa, fericita sa-l regasiti si curioasa sa stiti ce a mai facut in aceste cateva zile.
  Nu va reintoarceti acasa tinand bebelusul in brate. Faceti astfel incat el sa fie in cosulet sau in bratele tatalui sau, ca sa aveti bratele libere sa-l imbratisati pe copilul mai mare. g9p5215ge95kln

 Oferiti copilului mai mare un cadou din partea nou-nascutului. Daca este foarte mic, puteti sa-i spuneti ca i l-a adus bebelusul. O idee buna este sa-i oferiti o papusa intr-un landou: astfel, fiecare are bebelusul sau. Dar nu va mirati daca modul de compor­tare al copilului fata de papusa va fi uneori mai dur!
  Inca de la inceput, in calitate de frate mai mare, implicati-l\r\ alegerea modului de decorare a camerei nou-nascutului, alegerea hainutelor pe care le va purta bebelusul etc.
   Cereti-i ajutorul ca unui "om mare" atunci cand va ocupati de bebelus. In functie de varsta, el poate sa umple biberonul cu apa, sa caute scutece curate, sa va dea anumite obiecte etc. Este foarte important pentru copilul dumneavoastra mai mare sa se simta "necesar" pentru bebelus: este baza pentru viitoarele relatii, care acum sunt pe punctul de a se stabili.
 Multumiti adeseori copilului mai mare pentru amabilitatea lui, pentru ajutorul sau, pentru independenta si pentru serviabilitatea sa ("Ce fericire ca esti aici ca sa-mi dai o mana de ajutor. Un bebelus iti da atata de lucru, incat nu stiu daca m-as descurca fara tine!" sau: "Ce bine ca mananci singur, esti ca un om mare. Iti dai seama ce-ar fi fost daca ar fi trebuit sa va dau de mancare la amandoi!") Nu-I lasati sa creada ca, pentru a fi dezmierdat si iubit, trebuie sa se comporte ca un bebelus.

  Spuneti: "Bebelusul nostru".
  Cereti celor care va viziteaza sa acorde si copilului mai mare atentie si daca aduc un cadou pentru nou-nascut, sa aduca unul si pentru fratele lui mai mare.
   Faceti-va timp sa-i povestiti amintirile dumneavoastra despre el, de pe vremea cand era nou-nascut. Aratati-i fotografiile. Aduceti-i aminte de cadourile pe care Ie-a primit la nastere.   Gasiti in fiecare zi un moment pe care sa-l petreceti singura, cu copilul dumneavoastra mai mare, ca sa puteti face impreuna ceva ce-i place cu adevarat, si nu se poate face in prezenta nou-nascutului.
  Dati-i noi privilegii, specifice "celor mari": un pat mai mare sau un patut fara bare, lasati-l sa se serveasca singur la masa, sa foloseasca telefonul sau o jucarie mai evoluata, sa puna masa, sa se culce ceva mai tarziu etc, totul in functie de varsta.
  Explicati-i ca, daca bebelusul nu vorbeste, nu se joaca cu el si plange mult, nu este din rea-vointa sau de tristete. La inceput toti bebelusii sunt asa, prea putin interesanti pentru o sora sau un frate mai mare.
  Cautati carti pe care sa i le povestiti, care vorbesc despre reactiile unui pui (de om sau de animal) la sosirea unui mezin. Veti gasi destule la biblioteca. Cititi-le de mai multe ori: va fi incantat sa descopere ca nu este singurul care are aceste sentimente.
Vreti sa stiti de ce copilului dumneavoastra mai mare ii lipseste entuziasmul? V-ati intrebat ce simte el atunci cand va intoarceti acasa cu un bebelus si ii cereti sa faca loc acestui intrus? Imaginati-va ce ati simti dumneavoastra daca sotul ar aduce o alta femeie in casa...

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact