Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - pregatiri si amenajari interioare - >ARANJAREA CAMEREI


  Exista mereu tendinta de a pregati camera bebelusului in culori dulci si pastelate, desi el este mai atras si mai stimulat de culorile vii! De asemenea, este bine sa aveti in vedere, atunci cand ii amenajati camera, cateva pete mai intense de culoare, care sa marcheze anumite obiecte: lampa, tablouri, corpuri in miscare etc.
  Daca aveti un balansoar sau daca va puteti procura unul, puneti-l in camera bebelusului cat timp este mic si trebuie inca sa-l hraniti de multe ori, atat ziua cat si noaptea. Nu uitati cotierele, indispensabile pentru sustinerea bratului pe care se sprijina bebelusul: veti evita astfel durerile de spate. Balansoarul este foarte util ca sa stati confortabil atunci cand hraniti sau leganati bebelusul.

  Iluminatul camerei nu este o problema de neglijat. Cel mai practic este sa instalati aproape de pat o lampa prevazuta cu un intrerupator care regleaza intensitatea luminii. Astfel, veti evita trezirea completa a bebelusului de o lumina prea puternica. Intensitatea slaba a luminii este suficienta pentru a alapta, pentru a arunca o privire ca sa vedeti daca totul este in regula sau pentru a-i administra un supozitor. Mai tarziu, aceasta lampa il va ajuta pe copilul dumneavoastra sa-si stapaneasca frica din timpul noptii. r6v8921rx71kzo
   Este practic sa fixati pe un perete din camera copilului un panou magnetic mare, prevazut cu magneti. Acesta va va permite sa agatati de el lucruri pe care trebuie sa le aveti la indemana sau lucruri despre care stiti ca va vor fi candva necesare, ca de exemplu: lista cu zilele de aniversare, retete, sosete desperecheate, fotografia bunicilor, lista cu vaccinarile, numerele de telefon de la urgenta, lista cu sarcini de indeplinit etc.

 Puteti la fel de bine sa folositi un panou din pluta, dar atentie la piunezele sau acele cu gamalie care pot sa cada pe jos! Cand copilul dumneavoastra va fi mai mare, va putea folosi aceste panouri ca sa-si expuna picturile.
  Etajerele sunt elementele de mobilier cele mai practice, pe care copiii isi pot aranja lucrurile. O etajera simpla, tapitata cu acelasi material ca si perdelele, are un efect grozav. Mai intai, ea permite aranjarea lucrurilor sugarului, iar apoi a cartilor si a jucarioarelor lui.
 Evitati neaparat instalarea etajerelor deasupra patului copilului: exista intotdeauna riscul de a-i cadea in cap etajera sau continutul acesteia. In schimb fixarea ei la nivelul copilului ii permite acestuia foarte devreme sa participe la punerea in ordine a lucrurilor din camera sa.
  In afara unui patutsau a unui leagan, care sunt strict necesare in primele luni, nu cumparati mobila speciala pentru nou-nascuti (roz, cu elefantei bleu...) chiar daca este draguta si atragatoare. Statutul sau de nou-nascut nu este unul permanent, pe cand mobilele raman.
  Montati agatatori la indemana, aproape de masa de infasat. Va vor fi foarte utile pentru a lua sau a atarna cu usurinta un capot, prosoape, manusi, haine etc.
  Atarnati totdeauna in camera sugarului, de preferinta aproape de masa de infasat, un cos pentru scutecele absorbante din hartie etc.
  In loc sa puneti cosul pe jos, cumparati unul dragut (din otel, de exemplu) si atarnati-l de un carlig fixat in perete. Veti evita astfel ca bebelusul sa-l goleasca tot timpul de scutecele sale murdare sau de hartiile aruncate in el.
  Lada de jucarii este clasica si mereu la fel de tentanta, dar capacul ei este adeseori greu, deci periculos pentru degetele pe care ar putea cadea. Pentru a evita acest pericol puteti impiedica inchiderea totala a lazii, fixandu-i vertical un stift din lemn. Acest stift va servi de cala si va lasa deci in permanenta o deschizatura de cativa centimetri.
  Intr-o lada adanca de jucarii, adesea se uita jucariile care se afla dedesubt. Este mult mai practic sa o inlocuiti cu cutii mari din plastic, cu sau fara capac, eventual pe rotile, in culori asortate camerei si care se pot pune unele peste celelalte.
  Daca fixati pe un perete, la baza solului, o tabla neagra foarte mare si daca-i puneti copilului dumneavoastra la indemana creta si carpe, riscul de a scrie pe toti peretii este mult mai mic.
La fel de bine puteti folosi o rola mare de hartie, cu creioane din ceara sau o tabla alba cu pasla. In acest ultim caz, fiti foarte atenti si nu-i dati copilului dumneavoastra decat pasla lavabila.
  Daca copiii dumneavoastra dorm in paturi suprapuse, sunteti de acord probabil ca cel care doarme dedesubt are in fata ochilor imaginea anosta a unor scandurele, ceea ce nu este prea agreabil. De ce sa nu fixati sub patul de deasupra un afis mare sau o draperie frumos decorata si bine intinsa? Aceasta imagine il va incanta pe copil si il va proteja de tot praful care cade de sus.
  Nu doriti sau nu aveti mijloacele sa cumparati un patut cu bare. Va puteti foarte bine lipsi de el punand pur si simplu, direct pe sol, o salteluta de 60x120 cm. Din patru scanduri de 20 cm latime incleiate una de cealalta, veti confectiona cu usurinta un cadru care-l va impiedica pe copil sa cada din pat in timpul somnului.
  Asezand cadrul si salteaua pe o scandura fixata mai sus, se pot pune sub ea sertare, foarte practice pentru aranjarea adecvata a lucrurilor.
  Nu aveti suficient spatiu liber in camera? lata ce puteti face. Inlocuiti salteaua obisnuita cu o saltea japoneza. Este o saltea de lana, care se ruleaza dimineata, lasand astfel liber spatiul de sub ea. Un asternut foarte putin la moda la noi, dar folosit in mod traditional de catre toti japonezii.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact