Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - jucarii si activitati diverse - >DEZVOLTAREA SIMTURILOR


  Pozitia corecta in care trebuie tinut nou-nascutul este urmatoarea: cu spatele sprijinit de corpul dumneavoastra, cu fesele sprijinite de sold, sustinut cu o mana petrecuta intre picioarele lui. Aceasta pozitie este importanta atat pentru siguranta sa, caci coloana vertebrala este bine sustinuta, cat si pentru dezvoltarea simturilor sale, caci copilul poate vedea tot ce-l inconjoara, avand, in plus, bratele libere.
Nou-nascutului ii place, in timpul primelor luni de viata, sa priveasca tot ceea ce misca. Va fi captivat daca deasupra patului sau veti suspenda cu sfori lungi, la aproximativ 25 cm de obrazul sau, mari pene colorate sau baloane frumoase, umflate, pe care curentii de aer le vor face sa se miste.
  Foarte curand incepe sa apuce si sa balanseze. intindeti un elastic lung de-a latul patului sau, alternativ deasupra mainilor, apoi deasupra picioarelor. Puteti sa-i atarnati o jucarioara sau zdranganele legate cu panglici sau chiar mici baloane umflate.
  Pentru a-l distra pe sugarul dumneavoastra cat si pentru a-i dezvolta auzul si simtul ritmului, este suficient sa colectati mici ambalaje goale, din plastic, care se inchid bine: sticle mici de apa, cutii de la filme foto, cutii goale de medicamente etc. Umpleti-le partial cu diverse materiale: orez, paste fainoase mici, linte, fasole boabe, sare, apa, pamant, nisip, pietris, seminte, pastile, dopuri, nasturi, bile etc. Le puteti agita pentru a-i arata sugarului dumneavoastra marea varietate de sunete, iar apoi, cand va avea varsta potrivita, se va juca singur cu ele. m2c362mi38lhh
  Sugarilor mici le place sa asculte si sa observe. Exista mai multe obiecte pe care le puteti pune in camera lor si care ii vor incanta ore intregi:

  o cutie muzicala cu o figurina care danseaza
  un ceas cu cuc sau o pendula
  un acvariu: lumina, bulele de aer, bolborositul apei, pestii... toate acestea garanteaza un bun rezultat, fiind si o solutie aproape magica de a calma un sugar agitat.
  O jucarie simpla pentru sugarul caruia Ii place sa manuiasca ceva si sa faca zgomot cateva pungi de plastic ce fosnesc atunci cand sunt mototolite, puse intr-o fata de perna inchisa bine (nu lasati niciodata un sugar sa se joace direct cu o punga de nailon; ar putea sa si-o puna pe cap si sa se sufoce). In general, este bine sa favorizati toate jocurile in care o actiune a copilului antreneaza un efect vizibil (un zgomot, de exemplu).
  Pentru a-i dezvolta sugarului dumneavoastra simtul pipaitului, va fi suficient sa-i confectionati un "material pentru pipait . Acesta poate fi o simpla cuvertura din petice, executata din patrate de panza in culori si texturi diferite: matase, satin, blana, catifea, bumbac, lana etc. Nu va ramane decat sa dublati dreptunghiul sau patratul obtinut cu o tesatura simpla. Copilului dumneavoastra ii va placea mult acest cadou, este posibil sa-l adopte ca "jucaria preferata" si sa nu mai vrea sa renunte la el.
  Un alt mod de a-i dezvolta copilului simtul pipaitului, dar si vazul consta in lipirea, pe o coala mare de hartie, a unor obiecte cu forme, culori si texturi diferite. Desenati pe o coala un drum cu mici gradini de o parte si de alta. Fiecare gradina va avea suprafata sa proprie. Pe una veti lipi fire de paie, pe alta macaroane, frunze moarte, bucati de panza, leucoplast etc. Pe unele le puteti unge cu lipici, pentru a le pudra apoi cu sare, zahar, nisip, orez, gris etc. Cercetarea materialelor este deja o parte din placere! Nu va ramane decat sa va jucati cu copilul dumneavoastra de-a "plimbatul cu degetele", care consta in vizitarea gradinilor cu buricele degetelor, mai intai cu ochii deschisi, apoi cu ochii inchisi.
  Exista un mijloc simplu de a dezvolta sensibilitatea tactila a sugarului dumneavoastra: luati pensulele dumneavoastra de machiaj cele mai moi si treceti-le usor pe pielea goala a copilului, apoi pe a dumneavoastra. Incepeti cu mainile si picioarele, sa vedeti daca ii place, si nu treceti decat dupa aceea la restul corpului.
  Copilul dumneavoastra merge? Stimulati-i sensibilitatea talpii prin dezvoltarea musculaturii acesteia, oferindu-i posibilitatea de a merge cu picioarele goale prin iarba, noroi, nisip, apa etc.
  Puteti atrage atentia copilului asupra manifestarilor naturii. Daca aveti, de exemplu, norocul sa ninga, incotosmaniti-va si iesiti. Noaptea, lumina si linistea produc un efect si mai impresionant. Lasati ca fulgii de zapada sa-l atinga pe copil pe maini, pe obraz, pe limba. Priviti cristalele de zapada de pe geam etc.
Curiozitatea este normala la copil; ea trebuie dezvoltata. Adultul este cel care trebuie sa-i atraga copilului atentia asupra lucrurilor care-l inconjoara: cantecul unei pasari, primul trandafir, culoarea cerului, miscarea norilor pe cer, o masina amuzanta, mirosul de la bucatarie etc. Entuziasmul este transmisibil: adultul este cel care trebuie sa-i trezeasca si copilului curiozitatea si interesul in fata frumusetii lumii care-l inconjoara. Aceasta curiozitate are aceeasi sursa ca dorinta de a cunoaste si a invata, pretioasa cand va fi la scoala.
  Pentru a atrage atentia copilului dumneavoastra asupra lucrurilor din natura, chiar daca locuiti in centrul unui oras, o idee buna consta in a adopta un copac din apropiere. Vizitati-I regulat impreuna cu copilul in cursul plimbarilor dumneavoastra, desenati, observati-i schimbarile in cursul anotimpurilor, presati frunzele sale cele mai frumoase, aduceti-i apa pe timp uscat etc.
  Puteti dezvolta foarte devreme gustul la sugarul dumneavoastra, mult inaintea varstei la care mananca de toate. Pentru aceasta, strecurati-i in gurita degetul dumneavoastra muiat, pe rand, in putina miere, in suc de capsuni, inghetata de vanilie, tarta, budinca, jeleu de coacaze. Daca este ceva mai mare, puteti pune o cantitate mica din aceste produse in fata lui, ca sa vedeti cum reactioneaza.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact