Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - jucarii si activitati diverse - >CARTILE


Cand incepe sa "citeasca", nimic nu se compara cu rasfoitul propriilor sale lucrari, lata cateva idei pentru a confectiona carti pe care copilul dumneavoastra le va aprecia foarte mult.
  Cumparati un mic album foto, cu buzunarase de plastic. Alegeti fotografii ale copilului dumneavoastra in diferite momente ale zilei, cu fratele sau, cu dumneavoastra, cu pisica lui, la masa, in baie etc. Apoi aranjati-le in albumul pe care il veti intitula "O zi din k4q9516kn61gto viata copilului". Copilul dumneavoastra va fi incantat sa rasfoiasca aceasta "carte" pe care i-o veti da, dar ea va constitui si o amintire minunata pentru dumneavoastra.
  Copilul dumneavoastra va vede aratand cu mandrie prietenilor fotografiile pe care le-ati facut. Va dori cu siguranta sa faca si el la fel. Totdeauna, printre fotografiile facute de o familie, exista unele subexpuse sau supraexpuse, unele rau incadrate sau neclare etc. In loc sa le aruncati, puneti-le intr-un album mic pe care il veti da copilului dumneavoastra. Va fi o "carte" de rasfoit, dar si un album pe care va fi mandru sa-l arate musafirilor.
  Un mod foarte simplu de a confectiona o carte impreuna cu copilul dumneavoastra consta in a-l face sa aleaga el insusi fotografii sau desene din reviste sau cataloage vechi. Nu va ramane decat sa le decupati si sa le lipiti intr-un caiet mare de desen. Puteti sa le lipiti dupa o tematica, dupa perioade etc.
  Cand copilul dumneavoastra este ceva mai mare, puteti sa cautati si sa decupati imaginea unor obiecte sau animale grupandu-le dupa criteriul alfabetic. Incetul cu incetul, veti confectiona cu copilul dumneavoastra o carte cu poze cu atat mai interesanta cu cat a contribuit el insusi la realizarea ei.
  In aceeasi ordine de idei, puteti sa confectionati o carte lipind fotografiile sau desenele decupate, pe spatiile cartonate ale unui clasor (sau pe foi de carton pe care le gauriti cu un perforator) si pe care le acoperiti cu o folie de plastic adeziv, pentru a evita smulgerea fotografiilor de catre copil. Daca nu aveti un clasor, legati foile de carton cu o panglica frumoasa sau un fir de lana petrecut prin orificii.
  O alta modalitate si mai simpla de a face o carte este de a cumpara un clasor mare, la care fixati buzunarase transparente de plastic. Nu aveti altceva de facut decat sa puneti imaginile alese de copil sau de dumneavoastra pentru el.
  Cand ati depasit etapa precedenta, in care copilul se multumeste sa aleaga desene, puteti folosi fotografiile si ceea ce ati decupat, pentru a ilustra o povestire inven­tata, care se desfasoara de la o pagina la alta. La nevoie, adaugati cateva desene pentru a face trecerea si cateva texte dedesubtul lor, pentru ca povestea sa poata fi istorisita.
  Obisnuiti-va sa pastrati toate felicitarile de Craciun sau alte felicitari de sarbatori pe care le primiti. Nu pastrati decat prima pagina de la felicitarile duble, cea care este decorata. Lipiti-le doua cate doua. Perforati-le ca pe foile de clasor cu un perforator si petreceti o panglica prin orificii. Veti avea o carte amuzanta, vie, colorata, care-l va pasiona pe copilul dumneavoastra si pe care puteti s-o reinnoiti periodic.

De la varsta de 8 sau 10 luni si pana la cel putin trei ani, cataloagele de vanzari prin corespondenta sunt foarte apreciate de copii. Ele constituie o sursa de jocuri, de decupaje, de colaje, fara sa uitam placerea, in sfarsit permisa, de a le rupe. Asadar, nu aruncati cataloagele vechi de care nu mai aveti nevoie si adunati de la cei din jur cataloage diverse, care il vor incanta pe copilul dumneavoastra.
In afara de cartile care se pot confectiona, mai sunt si cartile de povesti si povestiri pe care adesea le citim copiilor seara, la culcare.
  Copiii mici se regasesc foarte usor in eroii povestirilor care le sunt citite. Le place sa asculte povesti despre ursuletul care nu dorea sa stea pe oala sau despre iepurasul care s-a pierdut in magazin. Dar povestirea li se va parea si mai nostima daca eroul are un prenume asemanator cu al lui sau daca are multe in comun cu el ("Uite, si el are un frate mai mare... si o pijama albastra, ca a tal"). Nu ezitati sa nascociti. Daca nu va simtiti in stare sa nascociti povestioare de tot felul, folositi-va de carti ca de o canava pe care puteti sa brodati tot ce va trece prin minte. Cu cat povestioara va fi mai personalizata, cu atat va fi mai apreciata de copil. Profitati de aceasta: vine o zi in care copilul cere sa i se povesteasca in fiecare seara aceeasi poveste, cu aceleasi cuvinte.
   Veti reusi mai usor sa-l duceti la culcare daca veti incheia povestioara dumneavoastra cu o fraza de genul: "Dupa o asemenea aventura, el se simtea sfarsit si era foarte fericit sa mearga la culcare in patutul sau minunat...".
  Scopul dumneavoastra, ca al tuturor parintilor, este de a-i deschide copilului gustul pentru lectura si placerea de a citi, pentru a deveni mai tarziu un cititor pasionat. Veti avea mai multe sanse sa reusiti acest lucru daca, dupa ce ati citit povestioara, ii veti da copilului o carticica cu poze, eventual aceeasi pe care ati citit-o, lasandu-l s-o priveasca in pat cateva minute. Pe de o parte, este un obicei bun sa citeasca putin inainte de a adormi, iar, pe de alta parte, in acest mod, copilul va adormi mult mai repede.
  Copilul dumneavoastra a inceput sa vorbeasca bine? O data ce ati terminat de citit o povestioara, cereti-i sa v-o povesteasca la randul lui, ba chiar sa v-o citeasca. Va fi foarte mandru sa ia cartea in mana si sa v-o povesteasca, intorcand el insusi paginile. Este un exercitiu excelent de dezvoltare a vocabularului si o posibilitate de a verifica ce a inteles din povestioara.
  Faceti-va timp sa inregistrati pe casete povestile preferate ale copilului dumneavoastra sau cantecele care-i plac. Acestea va vor fi foarte utile cand veti lipsi de acasa (persoana in grija careia este lasat copilul va fi fara indoiala usurata) si vreti sa fie cuminte cateva momente, sau cu ocazia unei calatorii cu masina sau cu trenul.
  Nu mai vreti sa ascultati pentru a zecea oara casetele? Puneti-i castile la urechi!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact