Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

cresterea copilului prin sfaturi practice - alaptare hranire si mesele - >BIBERONUL


  Pregatirea biberoanelor va fi rapida daca veti proceda in modul urmator. Umpleti toate biberoanele necesare intr-o zi cu cantitatea potrivita de apa. Nu mai aveti decat sa adaugati laptele praf la momentul dorit, sa agitati si sa-l dati bebelusului.
 Temperatura mediului ambiant este potrivita pentru bebelus (biberonul la aprox 20 de grade). Daca doriti sa i-l dati ceva mai cald. puteti sa incalziti biberonul cu apa in el cateva secunde, la cuptorul cu microunde. Dar, atentie: in acest caz, trebuie neaparat sa verificati temperatura biberonului. Unele cuptoare incalzesc foarte repede.
  Nu aveti cuptor cu microunde? Lasati sticla de apa minerala pe calorifer. u8j399uz57pfx
  Primul biberon pe care il dati dimineata va fi repede pregatit daca puneti in priza, cu putin timp inainte de ora la care se trezeste de obicei bebelusul, un programator electric pentru incalzirea biberonului. Puneti apa necesara in biberon, biberonul in instalatia de incalzit si culcati-va. La trezirea bebelusului, apa va fi deja calda si nu mai trebuie decat sa puneti laptele praf.
   Daca noaptea este putin mai racoroasa, in timp ce dati sa manance bebelu­sului, puneti in patut, pe locul sau gol, o sticla cu apa calda. Astfel, atunci cand il veti pune la loc, se va ghemui intr-un cuibusor caldut, in care va adormi cu usurinta.
   In zilele fierbinti de vara, cand mergeti la plimbare, poate fi placut daca luati un biberon mai rece. Pentru aceasta, procedati in modul urmator. Umpleti pe sfert biberonul. Puneti-I in congelator. In momentul in care plecati, completati-l cu suc de portocale sau cu apa. Inveliti totul in hartie de ziar. Gheata se va topi incet si biberonul va fi inca destul de rece in momentul in care i-l dati sa bea.
Biberoanele dumneavoastra nu vor mai curge cand le transportati in poseta, daca infasurati o bucata de folie de plastic transparent in jurul gurii, inainte de a insuruba tetina. Aceasta il inchide ermetic. Totusi, nu uitati sa inlaturati plasticul inainte de a i-l da bebelusului.
   Poate fi util ca bebelusul dumneavoastra sa stie sa bea cu paiul, atunci cand ii este foarte sete si nu aveti biberon. Acest lucru este posibil incepand cu varsta de sase luni, daca procedati in modul urmator. Aspirati apa in pai, astupati partea de sus cu degetul, puneti celalalt capat al paiului in gura copilului si lasati-l sa suga si sa bea, in timp ce dati drumul progresiv presiunii exercitate de deget.
   Daca aveti nevoie de ochelari ca sa cititi numerele scrise mic sau marcajele care corespund diferitelor cantitatiInscrise pe tetina, iata o metoda simpla. Trasati o linie cu lac de unghii pe sticla biberonului, la nivelul cantitatii dorite: asa nu va veti mai insela.
   lata o alta metoda pentru a rezolva aceeasi problema a citirii, mai ales daca va temeti ca femeia care il ingrijeste pe copil se poate insela: inlocuiti cifrele care arata cantitatea cu hartie adeziva colorata (albastru, alb si rosu, de la cea mai mica la cea mai mare, spre exemplu).   Bebelusului dumneavoastra ii place sa se joace cu biberonul in loc sa bea? Puneti-i o jucarie in manute si tineti dumneavoastra biberonul. Daca tot nu bea, fara indoiala nu-i mai este foame.
 Evitati sa-i dati bebelusului sa bea cu biberonul atunci cand este intins pe spate, pe o suprafata neteda. Risca sa aiba probleme cu urechile. Chiar daca este culcat pe un pat, ridicati-i capsorul si pieptul, punand sub el o perna.
Duceti la cresa un biberon pentru masa bebelusului dumneavoastra si doriti sa poata fi recunoscut fara probleme? Legati biberonul cu un elastic destul de larg si scrieti deasupra, cu stiloul, numele bebelusului.
Alta solutie, mai practica: scrieti cu oja, direct pe biberon, initialele sale.
  Sunteti poate tentati sa cumparati unul din acele biberoane mici, in forma de ursuletsau de clown. Sunt intr-adevar foarte dragute, dar, atentie: sunt mult mai dificil de curatat.
  Daca doriti sa curatati partile unui biberon in care peria speciala nu ajunge, procedati in modul urmator. Varsati in biberon putin orez crud si putina apa. Agitati bine. Orezul are o actiune abraziva care ar trebui sa curete complet biberonul.
  Nu lasati niciodata un biberon cu putin lapte acrit pe fund. Poate fi periculos (diferiti germeni se pot dezvolta foarte repede). Obisnuiti-va mai bine sa clatiti biberonul imediat dupa masa.
   Daca inca nu ati cumparat un dispozitiv special pentru sterilizarea prin fierbere a biberoanelor, aflati ca va puteti foarte bine lipsi de el si sa folositi in acest scop orice oala cu presiune. Chiar si o banala cratita poate fi utila.
  Daca nu aveti timp sa fierbeti un biberon ca sa-l sterilizati, este suficient sa varsati apa fiarta in biberon si pe tetina.
  Si mai simplu: biberoanele vorfi bine curatate si pregatite sa fie folosite din nou daca le insirati pe cadrul metalic din partea de jos a masinii de spalat vase si le spalati cu un program mai cald.
  Daca obisnuiti sa sterilizati prin fierbere, pastrati din cand in cand apa sterili­zata, pentru ca o puteti pune in fierul de calcat cu aburi.
  Cand fierbeti tetine, introduceti scobitori mici din lemn in orificii: astfel evitati lipirea lor.
  Ca sa mariti orificiul unei tetine sau ca sa adaugati inca unul, folositi un ac incalzit la flacara unui chibrit.
  Ar fi bine sa aveti pregatite mai multe tetine, pentru ca se recomanda schim­barea lor, de indata ce se uzeaza.
  Intrebati medicul pediatru cand puteti incepe sa folositi apa de la robinet pentru pregatirea mesei cu biberonul. Aceasta depinde de calitatea apei, deci de regiune. Dar este, intr-adevar, mult mai practic!
   Daca bebelusul dumneavoastra incepe sa bea singur cu biberonul, va fi mult mai simplu sa il puneti intr-o soseta de forma unui tub. Astfel copilului ii va fi mai usor sa tina biberonul.
  Un alt mod in care se poate proceda este prin introducerea biberonului intr-o aripioara pentru inot, umflata.
Nu lasati niciodata un copil singur intr-o incapere, avand la el biberonul. Stati intotdeauna langa copilul dumneavoastra cand mananca. In afara notiunii de pericol, nu trebuie sa uitati ca masa este un prilej de afectiune. Este important pentru viitorul relatiei dintre dumneavoastra si copil.
  Lasati-I pe copil sa-si ia micul dejun cu biberonul, atata timp cat doreste. Aceasta ii satisface nevoia de a suge, eliminand si riscul de a varsa pe el, stiti exact ce bea (mai bine decat atunci cand bea dintr-o ceasca)... deci aveti numai avantaje. De asemenea, nu desfiintati biberonul fara acordul copilului dumneavoastra.
  Ca sa treaca de la biberon la cescuta, unii copii sunt ajutati de o etapa intermediara: beau din biberon, fara tetina, ca dintr-un pahar.
  Renuntarea la biberon merita o mica sarbatoare, ca un rit de inscaunare si un cadou, cum ar fi o ceasca draguta in forma de ursulet sau un bol pe care este trecut prenumele sau.
  Ca sa schimbati un obicei, totdeauna este mai usor daca profitati de vacanta, caci totul este diferit. Un biberon uitat sau imposibil de folosit in aceasta perioada nu va mai fi probabil cerut la intoarcere.
  Este mult mai usor pentru copil sa renunte la biberon daca acest lucru poate fi legat de o actiune pozitiva, pentru care i se multumeste. De exemplu, acesta poate fi ambalat si oferit unui frate mai mic sau unor prieteni care au un bebelus. Va fi mandru sa fie considerat un copil mare si generos.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact