Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - sfaturi despre cresterea copilului - >CINE ESTE COPILUL DE CINCI ANI SI JUMATATE?

Putin diferit de copilul de cinci ani, copilul de cinci ani si jumatate continua sa castige in maturitate si isi dezvolta in continuare capacitati pe care le avea deja de acum sase luni. Avand in vedere diferentele care se maresc de la un copil la altul, este mult mai greu sa datam aparitia cutarui comportament sau a unei anume achizitii, lata totusi cateva caracteristici comune, definitorii pentru aceasta varsta.

-  Copilul masoara in medie intre 107,5 si-l15 cm si cantareste intre 17,2 si 21,3 kg. Fetele se situeaza usor sub aceste cifre, iar baietii deasupra lor.

-  El lasa deoparte bicicleta mica sau tricicleta si incearca sa mearga cu o biciclet? adevarata; este capabil sa abordeze si alte numeroase activitati fizice, care cer un sirr dezvoltat al echilibrului, ca de exemplu saritura cu coarda, mersul pe patine cu rotile, p patine pentru gheata, sau pe skateboard. Stie sa se dea in leagan, lucru care cere un sim dezvoltat al ritmului si al coordonarii. In fine, distinge corect stanga de dreapta si stie s<) arate, la cerere, piciorul drept sau bratul stang.

-  Caracterul sau devine mai problematic - are dificultati de acomodare si, in general, se anunta noua criza care va aparea in anul urmator; plansetele pot fi mai frecvente, dar si accesele de furie, de suparare sau de ranchiuna. Cuvintele urate, mai degraba amuzante, pe care le spunea pana acum se transforma in injuraturi, iar amenintarile se transforma uneori in adevarate razbunari.

-  Temeri pe care le credeati disparute revin in forta: frica de intuneric, de singuratate, de animale, frica de a se rataci, sau frica de a-si pierde mama. Cosmarurile reflecta temerile sale, dar copilul, in general, nu prea face mare caz de ele. De altfel, ii place sa-si povesteasca visele - bune sau rele - la micul dejun.

-  Comportamentul sau este mai variat: copilul este mai putin spectator; interesul sau pentru toaleta se diminueaza, dar, in schimb, il intereseaza inca mult bebelusii si perioada cand era un bebelus.

-  Simtul sau moral incepe sa se dezvolte. El judeca usor comportamentele celorlalti, avand ca model de bine si de rau dorintele si cerintele parintilor. Isi dojeneste parintii, atunci cand comportamentul lor nu este in acord cu pretentiile pe care le au fata de el, sau cu principiile pe care le enunta (sa-si puna centura de siguranta, sa nu fumeze, sa respecte mediul inconjurator etc).

-  Dotat, in continuare, cu un ascutit simt al proprietatii, copilul pare sa oscileze intre a nu da nimic, nimanui, si a imparti cu cei din jur totul. Face bucuros diverse colectii (pietre, ambalaje de guma de mestecat, autocolante etc), dar are mai putina grija de obiecte, in general. Are o pusculita in care isi pastreaza banii, deseori cunoscand cu exactitate suma pe care o detine. Fara sa posede inca un mare simt al valorii materiale a lucrurilor, el petrece mult timp in magazine, inainte de a decide in ce isi va investi economiile. Alegerea intre bomboana rosie si cea violet, daca nu asteapta pana saptamana viitoare, pentru a-si putea cumpara guma de mestecat verde..., poate sa dureze, chiar si zece minute.

-  Copilul recunoaste acum multe litere; in curand va invata chiar sa citeasca. Cand i se citeste o poveste, el incearca sa urmareasca textul, dar si sa priveasca imaginile. Recu­noaste un mare numar de cuvinte.

-  Socoteste bine si numara cu usurinta pana la douazeci de obiecte, aratandu-le cu degetul. Poate de asemenea, socotind pe degetele unei maini, sa realizeze adunari usoare sau scaderi de genul: "Culegi doua capsuni, apoi eu iti dau altele doua. Cate ai in total?", "Aipatru bomboane si mananci una. Cate iti mai raman?"

-  Copilul scrie de acum in partea de sus a foii de hartie si de la stanga la dreapta, dar se intampla sa scrie literele sau cifrele invers (mai ales 1, 7 si 9).

-  Poate retine, daca il invatati, data sa de nastere si numarul de telefon. Stie st intrebe care este drumul, sa dea un telefon, sau sa mearga singur la brutarie sa cumpere paine.

-  Este pregatit si dornic sa intre la scoala primara.Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact