Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - sfaturi despre cresterea copilului - >ARE PROBLEME CU EDUCATOAREA?

Copilul dumneavoastra care mergea la gradinita, fara probleme, incepe dintr-o data sa spuna ca o detesta si nu mai vrea sa mearga acolo. Dimineata trage de timp, incercand sa intarzie momentul fatal. Se plange de dureri de burta sau de cap, incercand sa va convinga ca este prea bolnav ca sa mearga la gradinita. Ajuns la poarta gradinitei, incepe sa planga si sa se agate de dumneavoastra. Ce se intampla? S-a schimbat educatoarea si copilul nu se intelege cu cea noua. Anul trecut, totul mergea bine, copilul spunea ca educatoarea este frumoasa, blanda, amabila... Anul acesta, spune ca educatoarea striga prea mult, sau ca nu-l iubeste, sau ca nu este draguta. Ce sa intelegeti si ce sa faceti? Intr-o situatie ca aceasta, cea mai mare parte a parintilor cred ca micutul exagereaza si ca-i trebuie putin timp pentru a se obisnui cu stilul noii educatoare. Chiar daca aceasta este putin "aspra", adaptarea face parte din viata. Alti parinti vor fi imediat de partea copilului, se vor nelinisti si vor merge sa se planga de educatoare directoarei sau directorului gradinitei, cu riscul de a fi considerati hiperprotectori.
Este mai bine sa lasati, mai intai, un timp de reflectare. In cazul in care copilul spune ca educatoarea nu-l iubeste pentru ca a trimis pe altcineva sa stearga tabla, sau pentru ca i-a facut observatie ca si-a uitat din nou ursul din plus in curte, nu merita sa interveniti. Copilul are nevoie sa va simta "in spatele lui", dar nu este nevoie sa fiti prompt pentru a-l apara. Un incident care tocmai apare poate parea dur pe moment pentru ca apoi, doua zile mai tarziu, sa fie deja uitat. Uneori, este suficient ca micutul sa va simta alaturi in deceptia sau furia lui, pentru a putea depasi incidentul. Acest lucru presupune un bun dialog cu copilul; de aceea, seara, inainte de culcare, faceti-va timp pentru a discuta cu el despre ceea ce a facut la gradinita. Preluate din vreme, problemele sunt mai usor de identificat si de rezolvat decat daca se taraganeaza.
Daca educatoarea remarca de fata cu ceilalti copii ca fiul dumneavoastra este singurul care nu stie sa-si lege sireturile, sau sa-si traga fermoarul, avem de-a face, desigur, cu o lipsa de simt pedagogic. Un mod de a rezolva problema consta in a va face timp sa-I invatati cum sa se imbrace singur, ceea ce probabil n-ati facut niciodata.
Un alt copil poate fi tulburat pentru ca educatoarea a ras de accentul sau sau de defectul lui de vorbire. Inainte de a critica educatoarea, trebuie sa fiti sigur ca este vorba despre asa ceva. Un copil jenat de problema sa de limbaj poate lua orice observatie banala drept ironie. In cazul in care copilul pare afectat multa vreme de observatia educatoarei, trebuie sa mergeti sa vorbiti cu ea; foarte probabil, ea nu si-a dat seama de efectul remarcilor sale asupra copilului si se va scuza cu amabilitate fata de el.
In general, atunci cand problemele copilului legate de educatoare dureaza in timp, va recomand cateva metode de rezolvare:


-  intrebati-i pe parintii celorlalti copii din grupa daca au incidente similare si in ce raporturi se afla copilul lor cu educatoarea.

-  intrebati copilul daca vrea sa interveniti, si nu o faceti decat in acest caz.

-  Contactati intotdeauna educatoarea inaintea directorului. In general, nu treceti nicio­data "peste" persoana cu care copilul are o dificultate, fara sa vorbiti mai intai cu ea.

-  Nu va ganditi ca educatoarea este in mod obligatoriu la curent cu dificultatile copilului dumneavoastra, care poate nu a lasat sa se vada ceva.

-  Nu abordati educatoarea la modul acuzator sau moralizator. Nu uitati ca scopul dumneavoastra este sa va faceti din ea un aliat, chiar daca va este, de fapt, antipatica.

-  Linistiti-va copilul si aratati-i ca va intereseaza problemele lui.

-  Daca discutia n-a dat nici un rezultat, mergeti sa vorbiti cu directorul institutiei.
In cele mai multe cazuri, dialogul este suficient pentru a potoli spiritele. Se intampla insa -desi destul de rar- sa se ajunga pana la mutarea copilului din grupa sau din gradinita. Decizia aceasta nu se ia cu usurinta, dar uneori este mai bine decat sa lasati copilul prada disperarii, in fata unui educator incapabil sa se faca apreciat sau respectat. Exista, desigur, antipatii reciproce, exprimate. Dupa ce v-ati sfatuit cu cei din jurul dumneavoastra, daca considerati ca intr-adevar copilul este nefericit in grupa in care se afla si acest lucru este cauzat de atitudinea educatoarei, actionati in consecinta. Copilul va sti ca poate conta pe dumneavoastra si veti evita ceea ce ar fi putut sa devina, in timp, o stare de repulsie fata de orice institutie educativa.Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact