Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul meu - intrebari si raspunsuri despre cresterea copilului - >INVATATI COPILUL SA SE HRANEASCA CORECT


Pe masura ce creste, copilul devine mai responsabil de ceea ce mananca. In afara meselor familiale, mai exista si gustarile pe care si le procura singur din frigider, mesele de la cantina, prajiturile pe care copiii si le aduc la gradinita, bomboanele pe care le ofera educatoarea, cele pe care si le cumpara singur, toate bunatatile pe care publicitatea televizata il incita sa le incerce etc. Cunostintele despre hrana si alimente diferite sunt importante pentru a invata sa se hraneasca corect si sa aleaga singur ceea ce este bun pentru el.
Pentru inceput invatati-l care sunt cele cinci categorii in care pot fi grupate alimentele.
7. Fructe si legume, crude si fierte.
2. Laptele si derivatele lui (branza, lactate etc). j2d963je26rkz 3.  Carne, peste, oua.
4. Seminte si cereale (paine, paste, orez etc).
5. Dulciuri si grasimi (bomboane, ulei, unt etc).
Luati cinci foi de hartie - una pentru fiecare grupa de alimente si amuzati-va impreuna cu copilul decupand fotografii cu alimente din reviste, pe care le veti lipi apoi pe foaia corespunzatoare.
Cand copilul va intelege bine sistemul, veti putea demara un alt joc: "in ce grupe pui ce ai mancat la gustare si la pranz?" Unele feluri de mancare sunt dificil de clasat, pentru ca apartin mai multor casute. Prajitura, de exemplu, contine totodata faina, zahar si unt, dar puteti sa va limitati pentru inceput la alimentele simple.
Explicati apoi copilului ca o masa echilibrata (sau, in general, o alimentatie echilibrata) trebuie sa contina cate un element din fiecare dintre primele patru categorii. Categoria a cincea este mai putin utila pe plan alimentar (ea este pentru placere), caci alte grupe de alimente contin deja zahar si grasimi.
Plecand de aici, va va fi mai usor sa explicati copilului ca si mesele de la cantina sunt concepute in acest mod, sau de ce insistati sa manance fructe, si ce trebuie sa manance ca desert, pentru a echilibra masa. El insusi se va amuza consultand tabele pentru a vedea daca a mancat un element din cele patru categorii. Aplicand aceasta metoda, copilul isi va da seama deseori ca mananca prea mult dintr-o categorie si insuficient din alta; veti cauta impreuna pentru a hotari cu ce poate inlocui cornul de la gustare sau bomboanele de la ora zece.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact